Solidariteitsactie met Crown Cork Deurne

Woensdag hielden een 500-tal actievoerders een solidariteitsactie met de Crown Cork werknemers. Het feest was voorzien op de parking van het bedrijf. De directie had drie deurwaarders ingehuurd die iedereen die de parking zou betreden 2000€ zou doen betalen.

De vakbonden hadden hun eigen mensen aan de ingang om te beletten dat iemand de parking zou opgaan en 2000€ aan 1 van de 3 deurwaarders zou moeten betalen.

Een maand geleden heeft iemand op de parking een hartinfarct gekregen. Vorige week heeft een collega zelfmoord gepleegd, hij had hier 30 jaar gewerkt, hij kon het echt niet verwerken.

Ik heb een kort gesprek met Patrick, hij werkt 25 jaar bij Crown Cork, is  afgevaardigde en zit in de Europese ondernemingsraad.

Flash:  Hoe komt het dat er 305 jobs verloren gaan?

Patrick:  Volgens de directie is er overcapaciteit. Volgens ons is het een gebrek aan visie. Crown heeft op de marktverandering van blik naar aluminium te laat geanticipeerd. We zouden daar in moeten investeren. Nu blijkt dat de investeringen in gans Europa zijn stopgezet, terwijl investeren (in aluminium) goedkoper is dan de fabriek te sluiten.

Flash: Zijn de kroonstopjes nog steeds ‘het product’ van Crown Cork?

Patrick: We maken geen kroonstopjes meer sinds de grote herstructurering van 13 jaar geleden. We maken hier vooral aerosol spuitbussen en conserven blikken. Het is een beslissing van de aerosol divisie geweest om Deurne te sluiten.

Rudi Kennis (ABVV): “We zijn niet van plan alleen palliatieve zorgen te verschaffen. Dit moeten we opentrekken naar Europa.”

Flash: Hoe is dat zo kunnen escaleren, dat er vandaag 3 deurwaarders staan die je 2000€ kosten als je zelfs maar de parking betreedt?

Patrick: Het probleem is dat het Engelse gemandateerden zijn om Deurne te sluiten. Die kennen het Belgisch overleg niet. Je kan hun manier van optreden vrij boertig noemen. Ze lijken te walgen bij het idee dat ze met arbeiders en bedienden rond de tafel moeten om te onderhandelen over Deurne. Ze maken inbreuken op de wet Renault en gebruiken foutieve cijfers. We hadden vandaag een vreedzame solidariteitsactie georganiseerd. We hebben gezorgd voor het Rode Kruis en voor toiletten op de parking. Niemand zou in de fabriek komen. De eerste mensen die deze ochtend om 7:00u toekwamen werden opgewacht door 3 gerechtsdeurwaarders die hen de toegang tot de parking ontzegden. De politie stond aan de brug te wachten om binnen te vallen en ons buiten te gooien.

Eddy De Decker (provinciaal ACV secretaris Metea) “Werkgeversorganisaties zouden er niet alleen voor moeten zorgen dat er geen jobs verloren gaan, maar ook dat er nieuwe bijkomen.” 

Patrick: Morgen is het verzoeningsvergadering. Hoe moet dat in zo’n sfeer? Hoe krijg je zo de onderhandelingen terug op het juiste spoor? We willen op een fatsoenlijke en respectvolle manier naar een sociaal plan gaan. Dit is van hetzelfde kaliber als de onderdelenproducent Meister die een veiligheidsfirma naar zijn vestiging in het Waalse Sprimont stuurde.

Er hangen slierten aanmoedigingen die de PVDA heeft laten schrijven

Flash: Kunnen de werkwilligen werken?

Patrick: Vorige week heeft de directie ons buitengesloten en de ingang vergrendeld. Een deurwaarder heeft dat vastgesteld. Hierna waren de mensen niet meer te houden. Hier in ’t ‘Stopkesfabriek’ is de gemiddelde leeftijd boven de 47 jaar en de gemiddelde anciënniteit boven de 20 jaar. De meeste mensen kennen niets anders en ga op die leeftijd maar eens ander werk zoeken. Het is hier een sociaal bloedbad. Een maand geleden heeft iemand op de parking een hartinfarct gekregen. Vorige week heeft een collega zelfmoord gepleegd, hij had hier 30 jaar gewerkt, hij kon het echt niet verwerken. Het is onvoorstelbaar dat ze totaal geen rekening houden met de enorme impact dat dit op de mensen heeft.

De ene vakbond zorgt voor hamburgers

De andere voor frietjes en dan is er ook nog een kraam met drank

Binnen enkele minuten vertrekken de actievoerders voor een tocht naar het sportpaleis en terug. Rechts een van de agenten (van een ploeg van 5 -6) met serieuze scheenbeschermers.

Het ziet er allemaal nogal ludiek uit. Maar als de vertwijfeling toeslaat, vandaag, volgende week, binnen enkele maanden, als ze trachten te slapen, is de camera weg. 

Er worden twee fakkels aangestoken, dat geeft goede beelden voor de pers.

Dan even rusten om …

… dan met nieuwe energie een volgende stuk aan te pakken.

Een minuut stilte voor alle ‘shit’ die de Crown Cork medewerkers de laatste maanden over zich heen gekregen hebben en daarna nog even blijven zitten.

Het zingen van de ‘Internationale’ is nog altijd actueel.

Ook het kruispunt van de Bisschoppenhoflaan ter hoogte van de Brug van den Azijn wordt een tijdje bezet.

Terwijl de groep de optocht maakte is er nog wel wat gebeurd:

Robert: De gevechtspolitie is hier met een 25 man,  in volledig ornaat,  toegekomen om het terrein te bezetten zodat we niet meer bij de poort konden. Ze hadden orders gekregen dat er nog iets weg moest. Plots is de actie afgeblazen en zijn ze terug vertrokken.

Advertenties

3 Reacties op “Solidariteitsactie met Crown Cork Deurne

  1. Wow! Pakkend verslag, Flashke!

  2. sterk in beeld gebracht Luc !!!

  3. volledig eens met de 2 bovenstaande reakties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s