Geen Gezeik Iedereen Gelijk

Geen gezeik iedereen gelijk was een van de slogans, van de PVDA+ militanten, aan het gerechtsgebouw. De Antwerpse gemeenteraad heeft een motie goedgekeurd zodat de stad geen verkiezingsborden meer plaatst. De partijen moeten maar naar de privé gaan voor hun campagne. ROOD! en PVDA+ trokken in kortgeding naar de rechtbank om alsnog verkiezingsborden, zoals in het verleden, te eisen. Verkiezingsborden in Antwerpen, zouden vervuilend zijn, te duur en niet meer van deze tijd.

PVDA+ en ROOD! vinden dan weer dat de verkiezingen tot een soap worden herleid. Er is meer dan de keuze tussen ‘Christus’ of Barabas’. Met de financiële middelen van de belastingbetaler trachten de grote-, de kleinere partijen buiten spel te zetten. Partijen die zetelen in kamer en senaat krijgen immers aanzienlijke dotaties van de overheid, middelen die ze ook gebruiken bij hun verkiezingscampagnes.

Waarnemend gouverneur Luc Maes liet in een schrijven weten dat de motie die op de gemeenteraad van 25 juni is gestemd, niet conform is met het politiereglement. Volgens de politiecodex van de stad worden bij verkiezingen aanplakborden ter beschikking gesteld door de stad.

Elke Heirman 2e plaats ROOD!

PVDA+ op weg naar de uitspraak

Ad Futurum

De rechtbank heeft geen uitspraak ten gronde gedaan omdat het nu nog niet geweten is of de borden er op 14 september, het begin van de verkiezingsperiode,  zullen staan.

Voor het gerechtsgebouw staat als hommage aan Louis Paul Boon een beeld van Jan De Lichte, door Roel D’Haese. Omdat het lijkt of hij ook een blinddoek aanheeft dacht ik eerst dat het Vrouwe Justitia was.

Peter Mertens: “Vrouwe Justitia draagt een blinddoek. Normaal om recht te spreken en niemand onrecht aan te doen. In Antwerpen dient die blinddoek om het recht onder de grond te steken en aan struisvogel politiek te doen. Er was de druk van  onder uit, van ons.  Maar de druk van het stadsbestuur heeft ervoor gezorgd dat men op een ‘elegante’ manier een beslissing heeft ontweken.”

Ivo Janssen: “Als we op 14 september terug naar de rechter stappen en gelijk krijgen, dan geloven we nooit dat de borden er op tijd zullen staan. De stad speelt met vuur want het zou kunnen dat de verkiezingen dan ongeldig verklaard worden. ROOD! vindt verkiezingen de hoogmis van de democratie. Daarom is het in een democratie zo belangrijk dat er eerlijke verkiezingen zijn.”

Peter Mertens: “Ik heb net vernomen dat we een GAS boete gekregen hebben. De 50 PVDA+ militanten die me hier ondersteunen hebben overlast bezorgd door het roepen van een slogan voor gelijke toegang tot de verkiezingen.”

Update

Enkele uren na het verschijnen van dit artikel lees ik op een PVDA facebook pagina dat er op 10 september een extra gemeenteraad plaatsvindt over de borden kwestie. De volledige tekst luidt:

HEET VAN DE NAALD: het Stadbestuur heeft in allerijl een extra gemeenteraad samengeroepen op 10 september over de bordenkwestie. Ze gaan op die gemeenteraad… de wet veranderen en artikel 49 uit de politiecodex (het artikel dat voorziet in publieke verkiezingsborden) schrappen. Zo zijn ze klaar op 14 september, en kan er niemand nog een kortgeding inspannen (de rechtbank oordeelde vandaag dat ons kortgeding “te snel” kwam, en dat we pas op 14 september opnieuw een kortgeding kunnen inspannen). Het Stadsbestuur geeft hiermee dus impliciet toe dat ze heeft gehandeld in strijd met haar eigen wetgeving (politiecodex). Gelukkig is de PVDA+ vandaag al in beroep gegaan tegen de uitspraak van de rechtbank in eerste aanleg. Vanavond start de Antwerpse PVDA+ een mail-actie naar alle schepenen en de burgemeester van Antwerpen, als organisatoren van de verkiezingen, om het bordenverbod alsnog te herzien. En uiteraard volgt een nieuwe publieke en creatieve actie aan de extra-gemeenteraad zelf op 10 september: iedereen gelijk aan de start, ook in Antwerpen!

Advertenties

3 Reacties op “Geen Gezeik Iedereen Gelijk

  1. terug van af ! erg !

  2. OPNIEUW en blijven gaan…. media-aandacht, storm maken!!!! Ni afgeven, blijven gaan en hameren op de onrechtvaardigheid & het tij zal keren: ge gaat dat zien!!!!

  3. ….en ‘so what’, misschien simpelweg overal reclame maken op andere originele wijze…. dat het toch overal in het straatbeeld komt?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s