SOS ’t Klooster

’t Klooster is in 2004 door anarchisten gekraakt, daarna door het Daklozen Actie Komitee en momenteel door VZW Koevoet. Eind 2005 kocht de provincie het gebouw en de krakers mogen er tot eind 2013 blijven wonen. De deur van ’t Klooster staat open voor iedereen en de bewoners helpen waar ze kunnen. Momenteel zijn er echter problemen die het sociaal project bedreigen, een financieel probleem met de electriciteitsafrekening en een probleem van overbevolking.

(foto 24 oktober 2012)

Sinds vorige winter fotografeer ik regelmatig ’t Klooster in de Kievitwijk. Veel mensen vrezen dat onze (klein)kinderen het veel minder goed zullen hebben als wij nu. Wat zal de toekomst brengen? ’t Klooster lijkt een sociaal laboratorium. Hoe (over)leeft een gemeenschap met (te) weinig geld? Met mijn foto’s probeer ik het te begrijpen.

(foto 2 februari 2012)

Het is -8C buiten. De wind komt uit het oosten en op de radio spreekt men van een gevoelstemperatuur van -10 tot -20. Binnen heeft iedereen zijn jas aan. Op twee meter van het fornuis zie je adem als damp uit je mond komen. Je hebt geen thermometer nodig om te weten dat het koud is.

Soep

(foto 1 februari 2012)

Luca maakt zoals elke woensdag de soep. Hij mankt en ik vraag hem wat er gebeurd is:

“Ja ik had een discussie met een medebewoner. In plaats van een verbale ruzie is dat geëscaleerd in een slaande ruzie. Ik heb ne stamp tegen mijn voet en mijn been is over gegaan en dat is nu 4 weken dat ik er mee sukkel. Het is nu aan de beterhand en ik hoop dat dat in de toekomst niet meer gebeurt. Ge moet nog samenleven en ge komt elkaar iedere dag tegen.”
“Er waren al een paar reclamaties geweest over die mens. Zeven van seksuele intimidaties tegenover mensen die hier komen. Dat heeft teveel in mijn hoofd gespeeld en dan is er een woordenwisseling ontstaan omdat die mensen zich alles toe-eigenen en naar hun kamer nemen. Ze vinden dat wij voor hen moeten zorgen.”

Soep koken met een mank been gaat ook. Het is woensdag en dan komen mensen voor 0,10€ soep eten. Daar leggen ze aan toe, maar vrijdags is het volxkeuken en dan hopen ze wat te kunnen recupereren.Luca maakt Kortegemse Juliennesoep. Ondanks of beter door de koude, komen de gasten (50 a 60) maar met mondjesmaat binnen.

(foto 15 februari 2012)

De ‘gelagzaal’ is een multifunctionele ontmoetingsruimte, toegankelijk voor iedereen. Er staat geen TV toestel maar (een weinig gebruikte) WIFI is er wel.

(foto 1 februari 2012)

Anna dweilt de keuken , wast af, dient op… ze is iemand die werk ziet en zich niet wegsteekt als er iets moet gedaan worden.

(f0t0 15 februari 2012)

Hier eten mensen die het nodig hebben samen met vrijwilligers die een handje toesteken of mensen die gewoon afkomen op de gezelligheid. Iedereen is welkom.

Voedselbedeling

(foto 24 februari 2012)

’s Avonds is het voedselbedeling, zeven dagen per week. Gemiddeld komen er 80 a 100 personen op af. Vroeger was het op het Astridplein. De handelaars hadden het daar moeilijk mee en dan is de bedeling naar ’t Klooster verhuisd.

(foto 1 februari 2012)

Roger is 68 en een van de vrijwilligers achter de voedselbedeling, hij spreekt complexloos en open over zijn situatie:

“22 mei (2012) is het 30 jaar dat ik vecht voor het laten respecteren van de mensenrechten. In België worden de mensenrechten met de voeten vertrappeld. En dat gaat niet dat is me te veel en daarom probeer ik daar iets aan te doen. Als niemand reageert dan gaat dat blijven duren en dat kan niet.”

“4 april is het 3 jaar dat ik de voedselbedeling doe voor daklozen, kansarmen en mensen zonder papieren. Die mensen zonder papieren hebben helemaal geen centen en krijgen nergens niks. Ze zijn dus aangewezen op ons. En dan ook mensen met een leefloon. Een leefloon is momenteel, voor een alleenstaande, 745€. Als ze op de privé-markt gaan huren, zijn ze zonder vaste kosten 450 à 500€ kwijt. Dus die hebben maandelijks geen 200€ over om van te leven. Die komen ook naar hier eten halen en dat is goed, ze moeten geen honger lijden. Ik heb niet graag dat mensen honger lijden. Dat is iets, dat kan ni. Dat stoot tegen mijn principes. Ik heb zo mijn eigen principes van vroeger al. Ik heb het van kinds af aan al opgenomen voor mensen, kinderen die minder hadden. En die niet zo brutaal waren, of niet zo mondig als ik. Van toen al ben ik al bezig.”

“20 mei is het 8 jaar dat ik geen alcohol meer drink. De dokter zei dat ik bijna een levercirrose had. Ik ben dan gestopt met drinken en kreeg nevenverschijnselen. Met medicijnen kreeg ik die onder controle.”

“Ik kan goed datums onthouden en gezichten. Met de juiste namen op de gezichten te kleven gaat het wel eens mis.”

Freeshop

(foto 15 februari 2012)

Luca heeft, in de Freeshop, met de hulp van de Poolse Anja een geschikte trui gevonden. Ze praten Nederlands. Zij komt met haar gezin voor de gezelligheid. Je afkomst of plaats op de sociale ladder is hier niet belangrijk, je bent wie je bent.

De Freeshop ligt er rommelig bij. Teveel kledij en te weinig kapstokken. Al wat er ligt is ook niet meer draagbaar. Er staan een aantal grijze vuilniszakken klaar om eens weg te gooien. Er ligt ook een hoop vieze kledij waarvan een deel besmeurd met hondenpoep.

(foto 15  februari 2012)

De Freeshop is Edward’s project. Hij is Russisch politiek vluchteling en 10 jaar in België. Hij heeft kritiek op ’t Klooster. Hij heeft hier hard moeten werken met het opknappen van de ruimte en heeft zo goed als geen (financiële) hulp gekregen. Voor de rest moest hij zijn plan trekken en dat terwijl er volgens hem veel geld in ’t Klooster is. Zijn Russisch-Engels is moeilijk te verstaan. Hij klinkt verbitterd, agressief en intimiderend. Hoe verder het gesprek loopt, hoe ongemakkelijker ik me voel.

De roddel over veel geld leeft in ’t Klooster, maar iedereen die ik erover aanspreek heeft het van horen zeggen of zegt dat hij er niets mee te maken heeft.

Volxkeuken

(foto 3 februari 2012)

Koken voor de volxkeuken doe je niet alleen en de kok en vrijwilligers die de groenten wassen en snijden wisselen van week tot week. De kookploeg bestaat telkens weer uit bewoners en sympathisanten.

(foto 3 februari 2012)

“Klappen en breien” of is het “Lachen en breien”? Elke ploeg heeft zijn eigen dynamiek, en gespreksonderwerpen gaande van dagelijkse beslommeringen, cultuur, kunst en politiek. Één onderwerp heb ik nooit horen behandelen en dat is ‘de eigen armoede’.

(foto 24 februari 2012)

In ’t Klooster is iedereen tegen verspilling. Als je middelen beperkt zijn is het logisch dat je voorzichtig omgaat met wat je tot je beschikking hebt. Bij Japhy is het een bewuste keuze, ingebakken in zijn levensfilosofie. Waarom zou iedereen apart koken als je met 100 in de volxkeuken kan eten? Waarom zou je brood van één dag oud weggooien? Waarom zou je ’t is eender wat weggooien dat nog bruikbaar is? Hij helpt dan ook anderen met het herstellen van hun fietsen en recycleert onderdelen van afgedankte rijwielen. Als hij eten koopt let hij erop dat het in de nabijheid gekweekt is.

(foto 24 februari 2012)

De hond is op pensioengerechtigde leeftijd. Vandaag mag hij in de zetel voor de kachel liggen. Soms blaft hij nog wel eens tegen iemand om te laten zien dat hij nog steeds meespeelt.

(foto 24 februari 2012)

Anja’s zoontje wordt door de aanwezigen op handen gedragen.

(foto 24 februari 2012)

Je schuift aan, steekt een vrije bijdrage in een pot en je krijgt een bord lekker vegetarisch eten. Voor een gewoon drankje aan de bar betaal je 1€, die prijs zal iets omhoog moeten om het gat in de begroting te vullen.

(foto 24 februari 2012)

Couscous met een in deeg gefrituurde groentenbrochette en bananen milkshake als toetje.

(foto 24 februari 2012)

Fotograferen is hier een uitdaging. Er is weinig licht. Hier wordt niet met elektriciteit gesmost. Toch zit ’t Klooster met een electriciteits-eindafrekening van 12.000€. Het is niet duidelijk waar dat bedrag vandaan komt. Het is een combinatie van sommigen die overdreven energie verbruiken en een veel te lage inschatting van de maandelijkse kosten door Nuon.

Nu zouden ze meer dan 900€ moeten betalen maar door het uitschakelen van o.a. de warm water boiler proberen ze dat op 600€ p/m te krijgen. Douchen doen ze nu in ‘De Biekorf’.

(foto 24 februari 2012)

Na een prachtig concert van een klassiek gitarist treedt een gekke swingende band met keyboard, ukelele en contrabas op.

(foto 24 februari 2012)

Een bezoeker is kwaad geworden en heeft, ogenschijnlijk zonder reden, een toilet uit de muur getrokken en een brandblusser in de gang leeggespoten.

(foto 24 februari 2012)

In dezelfde gang waar enkele uren geleden eten werd uitgedeeld hangt nu een (brandblus) mist. De bewoners weten dat ze morgen serieus zullen mogen poetsen.

(foto 24 februari 2012)

Maar nú is het feest.

(foto 25 oktober 2012)

Op een crisisvergadering wordt naar oplossingen gezocht. Voor de hoge electriciteitsafrekening is een betalingsplan opgesteld. De schuld mag met 1500€ per maand afbetaald worden. De bewoners betalen momenteel 25€ p.p. dit is zelfs niet voldoende om de maandelijkse 600€ elektriciteitskosten te betalen, laat staan de bijkomende 1500€. Sommigen betalen niets omdat ze niet kunnen anderen omdat ze niet willen. Hoogstwaarschijnlijk gebruiken een aantal bewoners elektrische kacheltjes. Dat mag niet, dat is een van de weinige regels die de gemeenschap heeft. Reageren op degenen die de regels overtreden en gewoon hun eigen zin doordrijven is heel moeilijk. Doordat de bewoners geen enkele huur- of bezettersovereenkomst kan niemand bepalen wie er wel en wie er niet mag wonen. Ze hebben geen juridische poot om op te staan waarmee ze kunnen reageren tegen bewoners die de regels en/of afspraken niet naleven. In ’t Klooster wonen momenteel een 25 a 30 personen, dat is teveel. En tussen het koren zit meer kaf dan de groep aankan. Als je in een kraakpand wil wonen, moet je zelfredzaam zijn. Er moet een zeker evenwicht zijn tussen wat jij de groep biedt en wat je van de groep krijgt. Bij twee van die bewoners staat de balans zo scheef dat ze het voortbestaan van allen in gevaar brengen.

Er zijn ideeën voor een benefietconcert of het maken van een CD. Met Nuon is contact opgenomen om de factuur naar beneden bij te stellen. Ondertussen hebben de Dominicanen 2000€ gestort en de provincie 5000€ toegezegd. Als voor sommigen 25€ p/m een probleem is dan kan je je voorstellen wat de ontbrekende 5000€ of 200.000 oude Belgische frankskes betekenen.

Advertenties

14 Reacties op “SOS ’t Klooster

 1. Het Klooster opereert zonder enige vorm van subsidie. Om onze werking te kunnen garanderen doen wij een beroep op iedereen: buurt- en stadsbewoners, bedrijven of organisaties om ons te steunen. Donaties of andere vorm van ondersteuning zijn van harte welkom.

  Kom in elk geval een keer kijken op de Volxkeuken, elke vrijdag om 19.00.

  Donaties kunnen gestort worden op

  Fortis: BE 62 0016 2874 2861
  Tnv Koevoet vzw Ploegstraat 27 Antwerpen

  Bedankt namens het Klooster!

 2. Daniella Van Coninckxloey

  Kan ik bij jullie kleding brengen ??? Laat iets weten aubekes…

 3. Tnx Daniella voor je reactie.
  Ik heb je vraag naar ’t Klooster doorgestuurd.
  Voor alle duidelijkheid geef ik ook hun email adres
  klooster@encod.org
  grts

 4. Een openbarende sterke reportage ! Zal zeker positieve reacties uitlokken !

 5. Mooi sociale reportage Luc !
  Amaai
  Duidelijke beelden .
  In ‘Zwart/Wit’ en ’t is af !

 6. Knappe beelden van een uitdagend project dat zich telkens opnieuw moet uitvinden en waarmaken. Mooi op de kaart gezet door deze reportage !
  J

 7. Luc,je reportage geeft goed de situatie in ’t Klooster weer. Het Daklozen Aktie Komitee (DAK) was met dit gebouw – eigendom van de provincie – aan haar negende ‘kraak’ in vijftien jaar toe. Dit samen wonen is niet romantisch, maar keihard. Je schetst terecht de spanningen tussen bewoners. De dagelijkse overlevingsstrijd en de dikwijls mooie momenten.

  Met De Wever (N-VA) als waarschijnlijk Antwerps burgemeester, kunnen tienduizenden armen het wel schudden. Sociale woningen komen er niet bij, mensen met een uitkering worden geweerd, sociale restaurants afgebouwd. Dit is een extreme antisociale politiek die voorbereidt werd door P.Janssens (SP.A).

  Is er ‘geld’ te vinden in ’t Klooster ? Het is de wederkerende verdachtmaking van mensen die zien hoe in de maatschappij poen over de balk gegooid wordt, terwijl zij verhongeren. Haal dus het geld waar het zit, en dat is niet in kraakpanden als ’t Klooster..

 8. ik vond vooral het verhaal van Roger kenmerkend, ik ben nl. in het zelfde geval(ook een alcholverslaving gehad en 8 jaar gestopt) zoals Roger
  heel het artikel vind ik trouwens de moeite waard, merci “flash”

 9. Prachtige reportage Luc, knappe beelden , verhelderende tekst.Helaas moet men weer vaststellen dat initiatieven die met de beste bedoelingen zijn gestart, spaak lopen op de keiharde realiteit. Bepaalde figuren verwarren anarchie wel eens gemakkenleidshalve met normen-loosheid, met alle gevolgen van dien. John Lennon zei ooit “life is what happens when you where busy making other plans”.
  Ik hoop dat ze in hetklooster alles terug op de sporen krijgen.
  Wat de foto’s betreft, ik heb er ook al gefotografeerd en het is niet zozeer dat het er donker is, het ontbreekt er gewoon aan licht 😉

 10. Anita Lieblich

  Bijzonder interessante reportage en een onderwerp waar ik dagelijks mee geconfronteerd word ; neem alleen de bittere kou weg en je hebt dezelfde situaties zoals in een groot deel van Bolivia. Met dit verschil dat de mensen hier veel meer solidair zijn met diegenen die het slechter hebben als zij en dat het toestanden zijn die zij te gelaten accepteren omdat de onderdrukking al eeuwen duurt. Er is echter een kentering aan de gang daarom ook de vele harde stakingen (waarbij doden vallen) en betogingen waar je beter niet al te dicht ga kijken omdat men dynamiet gebruikt om de aandacht te trekken. En uiteraard zijn het de ouderlingen die er het slechts aan toe zijn. Daarom heb ik ook besloten mijn steentje bij te dragen door iets te doen voor deze mensen. Anita.

 11. Hoe groot is het financiële probleem? Is het nog van een orde dat het met donaties kan worden opgelost?

 12. Knappe reportage, Flashke!
  Wat ik verder zou kunnen zeggen is hierboven al door anderen gezegd…

 13. henderyckx herman

  geweldig wat jullie doen voor iedereen die beroep wilt doen op jullie goedheid. wat ik zo spijtig vind, is dat een paar slechte mensen daar alles proberen te verpesten, en dat jullie daar blijkbaar niets aan kunnen verhelpen (zoals bvb politie verwittigen) bewonder jullie, lieve groet, herman henderyckx

 14. Iedereen bedankt voor de positieve reacties

  Het financiele probleem is nog 5.000 euro groot – het resterende deel van een schuld van 12.000 euro aan de Nuon voor een electriciteitsrekening van 15 maanden die zo kon oplopen omdat ze ons maandbedrag veel te laag hadden ingeschat. We hebben sindsdien drastische stroombesparingen ingevoerd en gaan fondswervingsacties starten. Maar alle hulp is welkom.

  Fortis: BE 62 0016 2874 2861
  Tnv Koevoet vzw Ploegstraat 27 Antwerpen

  Bedankt namens T Klooster en iedereen is van harte welkom op de Volxkeuken, elke vrijdag om 19.00

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s