Met 25.000 op de begrafenis van Ford Genk

De nakende ontslagen bij Ford en de toeleveringsbedrijven is een zware slag voor Limburg. In 1992 ging de laatste Limburgse mijn dicht en nu, 30 jaar later is het Ford. Ook buiten Limburg sluiten bedrijven en is de toekomst voor de gezinnen van de werknemers plots heel onzeker geworden.

Op betogingen hangt normaal een optimistische sfeer van; ‘we gaan voor een betere toekomst’. Vandaag was de sfeer gelaten. Het gaat niet alleen over Ford Genk en de toeleveringsbedrijven …

… de lijst van sluitende bedrijven wordt steeds langer.

Velen die niet rechtstreeks getroffen zijn kwamen uit sympathie. Want steeds meer mensen beseffen dat …

… het systeem vierkant draait.

De werknemers hebben de sluiting aan zichzelf te danken, ze hebben te hard gewerkt, teveel ingeleverd en teveel geproduceerd.

Er zijn heel wat modellen in Genk gefabriceerd

Als ik hierboven schrijf dat de sfeer gelaten was, betekent dat niet dat er geen protest was.

Een delegatie uit Duitsland.

Het Hasselts omroerkoor heeft, langs het parcours, uren gezongen.

De betoging eindigde op C-Mine.

Nigel Williams klonk strijdvaardig als een Engelse vakbondsafgevaardigde en er werd hartelijk gelachen, zoals het op de koffie van een goede begrafenis hoort.

De speeches van de drie vakbonden daarentegen vond ik saai, met weinig inhoud en slecht gebracht.

Stijn Meuris presenteerde het geheel en sprak over hoe iedereen tegen elkaar wordt opgezet, jongeren tegen ouderen, allochtonen tegen autochtonen, ….

Op verschillende schermen was alles te volgen en Britt vertelde dat ze bezorgd is voor haar ouders en zich afvraagt of ze zal kunnen studeren. Dat ze haar vader troostte toen die met het slechte nieuws thuis kwam. Dat ze haar papa voor het eerst had zien wenen.
Ze vertelde ook dat ze kwaad was. Kwaad op die mensen die met één brief duizenden mensen op straat zetten en ellende bezorgen.

Advertenties

Een Reactie op “Met 25.000 op de begrafenis van Ford Genk

 1. alles sterk overdreven en uitvergroot , het klooster werd gewoon gekraakt door mensen die zelf verslaafd zijn aan zowel alcohol en drugs.
  Er werden inderdaad ook feestjes gegeven , drank en drugs verkocht en de schoonste kledij doorverkocht.
  Dat deze mensen een voedselbedeling ” op papier ” verzorgden , puur om er subsidies voor te krijgen is realiteit.
  Dat er ook door her en der het kweken van ” wiet ” ook nog een winstgevende handel bestond (bestaat) was bekend.
  Ook de orde en de veiligheid was bedenkelijk …. een brandje , een kelder waar elektriciteit stond onder water ? het afbreken van ijzeren trap relingen
  om te verkopen voor schroot ? 6 volle containers rommel werd er tussentijds eens opgehaald , maar nadien werd er nog meer achtergelaten ? De verwarmingskosten : werden nota bene door de gemeenschap betaald ! elektriciteit en internet toe… dat er toegang was voor daklozen ?
  leugens ! het klooster was voorbestemd voor de elite : verslaafden en eventueel artiesten ( muziek en kunst ) die iets in het laadje brachten…
  Het is tot besluit dus jammer , dat gebouwen , eender welke , gekraakt mogen worden… IK BEN VOOR : het gecontroleerd gebruiken van leegstaande gebouwen , dat in overleg met de stad of de provincie , maar duidelijke afspraken !!!!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s