Brand in ’t Klooster

De gevolgen van een brand gaan verder dan de materiële schade. De brand in ’t Klooster heeft gevolgen voor de hele bewonersgroep. Gelukkig is er niemand gewond maar de bewoners verwachten dat ze het gebouw zullen moeten verlaten.

L1070571

Vanuit de tuin zie je het raam van de kamer waar het gebrand heeft.

Vorige vrijdag was het ‘Volxkeuke DeLuxe, die moest wat geld opbrengen om de elektriciteitsrekening te betalen. Alles stond klaar en dan breekt er brand uit, weg volxkeuken, weg inkomsten om de elektriciteit te betalen. Alles wat maar enigszins van elektriciteit kon uitgeschakeld worden, is uitgeschakeld. Toch draait de elektriciteitsmeter nog sneller dan vorig jaar. Toen deed hij vier seconden over één omwenteling nu nog maar drie. Het is duidelijk dat sommigen zich nog steeds niet aan de regels houden. Zo is het dweilen met de kraan open.

Doordat de bewoners geen bezetters- of andere overeenkomst hebben, hebben ze geen vat op hun situatie. Niemand bepaalt wie er wel of niet mag wonen en de toestanden met sommige bewoners escaleren. Messen worden zelfs niet meer verstopt maar openlijk gedragen.

Als ik de verhalen mag geloven dan lijkt het of er, buiten de groep waarmee ik contact heb, ook een Russische-Afrikaanse-mafia-achtige groep zit. Zo gedragen ze zich alleszins tegenover de bewoners.

Een bewoner vertelt dat iemand zonder enige reden geld eiste.
“You have to pay!”
“What do you want to do if I don’t pay? Do you want to kill me?”
“You pay first, then I’ll kill you!”

L1070572

De brandweer heeft verschillende ramen stukgeslagen om de rook te laten wegtrekken.

De brand heeft als een katalysator gewerkt en de bewoners zijn zich nu bewust dat ze zonder de hulp van de overheid, de situatie in ’t Klooster niet meer in de hand hebben.

L1070575

Tot enkele meters voorbij de hoek mag je komen. De plaats is niet verzegeld, maar de politie heeft de bewoners verboden iemand verder toe te laten. De bewoners zijn (volgens de politie) verantwoordelijk als er toch iemand verder gaat. Bovenaan de linker muur zie je de rooksporen van de brand

Na een crisisvergadering hebben de bewoners volgende tekst opgesteld.

Antwerpen, 3 december 2012

Aan alle vrienden van T Klooster in de Ploegstraat

Op de kop af 5 jaar dat wij ons intrek namen in het voormalig Dominicanenklooster in de Ploegstraat, dreigt aan onze werking een eind te komen. Een brand in een van de kamers vrijdag 30 november jl. maakte een deel van het gebouw ontoegankelijk, hetgeen waarschijnlijk tot een ontruimingsbevel voor het hele pand zal leiden. En dit in de komende twee weken.

In T Klooster, dat in 2004 werd aangekocht door de Provincie om er een sociale bestemming aan te geven, werkte een vzw van jonge kunstenaars en sociale activisten sinds december 2007 aan een uniek sociaal – cultureel project in het hart van Antwerpen .

Tot 1 januari 2014 mocht Koevoet het pand gebruiken voor sociale en culturele activiteiten waar tienduizenden Antwerpenaren de afgelopen jaren van hebben genoten. Van de vele optredens in de feestzaal en de kloostertuin, van de soepmaaltijd op woensdag of de volkskeuken op vrijdag, of omdat ze er hun fiets gratis laten herstellen of kleding en speelgoed vinden in de Freeshop. Ook vindt er een voedselbedeling plaats, waar dagelijks ruim honderd dak- of thuislozen een voedselpakket kunnen komen halen. Allemaal door de vrijwillige inzet van de leden van Koevoet, waarvan de meesten ook in het pand wonen.

Door een stom incident komt hier nu allemaal een eind aan. Aan ons heeft het in elk geval niet gelegen. De brandweercommandant heeft onze voorzorgsmaatregelen en optreden tijdens de brand geprezen. Wij kunnen alleen maar vaststellen dat onze vzw ondanks vele verzoeken aan de eigenaar, de provincie Antwerpen, nooit een officiële status als beheerder van het pand is verleend. Was dat wel gebeurd, dan hadden wij stappen kunnen nemen om de veiligheid in het pand te verhogen. Uiteindelijk ligt de oorzaak van de brand niet in de kachel. Die is het gevolg van het falend armoede – en asielbeleid in België, waardoor mensen in oncontroleerbare situaties terechtkomen en iedere bescherming ver te zoeken is. .

Wij roepen op tot solidariteit. Antwerpen heeft T Klooster nodig, maar op dit moment is het even andersom. Wij vragen nu de hulp van iedereen, overheid of anderen, om op een waardige manier onze werking in het pand verder te zetten, of, als het echt niet anders kan, het Klooster op een waardige manier achter te laten. Iedereen die ons kan helpen bij de opvang van de bewoners van T Klooster, de opslag van het materiaal van onze vzw en het vervoer daarvan wordt vriendelijk gevraagd om met ons contact op te nemen.

Daarnaast vragen we iedereen, overheid of anderen, die over een leeg pand beschikt waar onze werking zou kunnen voortgezet worden, ons te contacteren.

Telefoon: Marco 0494 742262 / Kristof 0486 985918 / Joep 0495 122 644

Email : klooster@encod.org

Rekeningnummer: Fortis: BE 62 0016 2874 2861

Tnv Koevoet vzw Ploegstraat 27 Antwerpen

Advertenties

5 Reacties op “Brand in ’t Klooster

 1. Hoewel ik er nooit zelf ben geraakt heb ik ’t Klooster altijd een prachtig initiatief gevonden… Ik vind het dan ook heel spijtig dat het zo uit de hand kon lopen en hoop dat er oplossingen zullen gevonden worden.

  Bedankt voor de mooie foto’s en de reportage 🙂

 2. Een duidelijk verslag om op de hoogte te blijven, bedankt Luc.

 3. angela van berlaer de sarabia

  Een droomlokatie met binnentuin en bezielde mensen ,ik was er twee maal bij een evenement en optredens ,wat me opviel was de desolate ingang en hygiene in de toletten die te wensen overlieten maar dat zijn persoonlijke indrukken ,ik ben niet dakloos noch behoeftig maar ik vind het spijtig dat deze werking niet meer kan groeien en meer structuur kan krijgen ,dus hoop ik dat de mensen achter dit gebaar iets anders vinden waar ze verder kunnen werken aan een liefdevolle en artistieke samenwerking ,hopelijk is er niet een of andere projectontwikkelaar aan het azen naar deze unieke lokatie en gebouw ,geef toe ,aan de overzijde de ZOO…..en een binnentuin ….midden in de stad .Courage mensen !Hopelijk krijgen jullie beter nieuws rond deze melancholieke dagen zoals kerst …..

 4. Update vanuit ’t Klooster

  Antwerpen, 5 december 2012
  Aan alle vrienden van T Klooster in de Ploegstraat

  Naar wij hebben vernomen wordt morgen op de Deputatie van de Provincie Antwerpen over de toekomst van het pand gesproken. Wij hebben een ultiem verzoek gedaan om het pand te behouden voor onze werking. We hebben voorgesteld om enkele verdiepingen af te sluiten om zo onbeheersbare situaties te voorkomen. Zo zouden er minder mensen in het Klooster kunnen wonen, maar de activiteiten zouden gewoon verdergezet kunnen worden. We hopen op een goede afloop.

  Ondanks het wegvallen van Marco deze week zijn we vastbesloten om het Klooster open te houden. Dankzij Luca en Jakke ging vandaag de Soepmaaltijd gewoon door, en zal er as. vrijdag gewoon Volxkeuken zijn, vanaf 19.00 uur.

  Dit kan mogelijk een van de laatste kansen zijn om de unieke sfeer van het Klooster te beleven. Mis ze niet!

  Tot ziens op de Volxkeuken!

  Telefoon: Kristof 0486 985918 / Joep 0495 122 644 / Rachid 0489 850 191
  Email : klooster@encod.org
  Rekeningnummer: Fortis: BE 62 0016 2874 2861

  Tnv Koevoet vzw Ploegstraat 27 Antwerpen

 5. hoi Flash(luc) de toestand die je beschreef over die russische maffia deed me denken aan het “pestverhaal” van de 14-jarige Inias die van een brug sprong in Ternat over de E-40, hoop natuurlijk dat “tklooster” kan blijven bestaan

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s