Vrijdag 15 februari sluit ’t Klooster definitief

’t klooster is 10 maanden en een half sneller gesloten dan gepland. Een brand in een kamer is de oorzaak. De provincie sluit uit veiligheidsoverwegingen het gebouw af. Voor sommige bewoners is geen oplossing gevonden. Volgens de overheid omdat ze niet willen volgens anderen omdat ze niet kunnen.

_IGP7281

Donderdag 14 februari 2013. Morgen wordt ’t Klooster ontruimd. De beneden verdieping is al gedeeltelijk dicht getimmerd.

Joep Oomen van Koevoet VZW over de sluiting

Joep Oomen: “De laatste dag van T Klooster is aangebroken. Vrijdagochtend zal het pand definitief worden ontruimd en hermetisch afgesloten. Hiermee zal een schandvlek ontstaan in de Kievitsbuurt. Het gebouw waar 5 jaar lang is gekookt, gezongen, gelachen en gehuild, geschreeuwd en geknuffeld, waar honderden Antwerpenaren elke dag terecht konden voor een praatje en een voedselpakket, waar duizenden mensen hebben genoten van een cultuur van vrijheid, dat gebouw komt nu leeg te staan. Tegelijkertijd moeten de mensen die deze activiteiten zonder een eurocent subsidie organiseerden, zich nu zorgen maken over hun eigen dak boven het hoofd.”

138_05

November 2004. Volxkeuken in het Nief Badhuis (kraakpand) . Philippe De Craene kookt.

Joep Oomen: “Ondanks alle beloftes van de Provincie en de Stad Antwerpen, bestaat de uiteindelijke oplossing uit de winterse nachtopvang aan de Desguinlei, waar de deuren sluiten om 9 uur ’s avonds, en die sowieso na 31 maart helemaal dicht gaat.”

_IGP7273

14 februari 2013..Het fornuis doet reeds al die jaren dienst. Als er binnen de 24u geen stockeerruimte is, belandt het op de container. Veel goederen zijn bij vrienden en kennissen ondergebracht, maar alles krijgen ze nooit weg.

Joep Oomen: “De Provincie heeft het T Klooster in 2004 aangekocht van de Dominicanen, voor een prijs van 1,5 miljoen euro, met het doel het een sociale bestemming te geven. Negen jaar later zegt de provincie nu, plannen te hebben voor een renovatie van het pand. Vorig jaar is een architectuurwedstrijd georganiseerd die ruim 100.000 euro heeft gekost. Daaruit is een plan gekomen voor het ombouwen van het Klooster tot een ‘kenniscentrum over armoede’. Geraamde kosten: 9 miljoen euro. Ter informatie: naast T Klooster staat een gigantisch kantoorgebouw voor de helft leeg, dat begin jaren ’90 is gebouwd. T Klooster is nu een plek van arme mensen. Zal het straks een plek worden voor mensen die arme mensen bestuderen?”

_IGP7276

14 februari 2013. Door een van de ramen van het Klooster zie je het gebouw met de kantoren van de VDAB, dat niet volledig benut zou zijn.

Joep Oomen: “Als vzw Koevoet blijven wij vragende partij om het Klooster opnieuw te betrekken, onder voorwaarde dat onze juridische verantwoordelijkheid op schrift wordt erkend. Wij kunnen met minder dan 90.000 euro het pand droog, warm en veilig houden. Het pand kan maximaal 20 mensen tijdelijke of permanente woonruimte bieden, met als tegenprestatie hun bijdrage aan de dagelijkse werking van het pand: laagdrempelige sociale en culturele activiteiten, waar duizenden Antwerpenaren regelmatig van zouden kunnen genieten.”

_IGP7277

14 februari 2013. De kamer van Edward ligt er rommelig bij. Hij is opgepakt. Zijn papieren waren niet in orde. Het is onduidelijk wat er met hem gebeurd is. Hij komt uit Oekraïne, maar zou statenloos zijn. Veel bewoners beschouwden hem als zeer gevaarlijk.

Joep Oomen: “We hopen op jullie steun om de Provincie ervan te overtuigen om het pand zo snel mogelijk een nieuwe kans te geven, in plaats van het te laten verloederen of er een misplaatst prestigeproject van te maken..”

_IGP7275

14 november 2012. Dit is de deur van de kamer van een tweede persoon die de bewoners gevaarlijk achten. Ze verwachten niet dat hij vrijwillig zal opstappen.

Het is nu meer dan een jaar dat ik ’t Klooster opvolg. De invloed van de 2 personen die ik hierboven vermeld is steeds groter geworden. De bewoners voelden zich tegenover hen machteloos. Niemand kon wettelijk bepalen wie er wel en wie er niet mocht wonen. Dit had gekund als de provincie met de bewoners een bezettersovereenkomst had gesloten. Ze hebben dit nooit willen doen. Als het een bewuste verrottingsstrategie was, dan heeft ze gewerkt.

L1070576

3 december 2012. In een van de kamers is brand uitgebroken. De andere bewoners hadden het vuur geblust vóór de brandweer ter plaatse was.

Van de brand heeft de provincie gebruik gemaakt om het gebouw uit ‘veiligheidsoverwegingen’ te sluiten. Voor een 5 a 10 bewoners is geen oplossing gevomden. Sommigen hebben een voorstel gekregen voor een solidair woonproject voor 300€/maand. Dat lijkt weinig, maar als je geen inkomen hebt en met niets in orde bent waardoor je ook geen OCMW of leefloon krijgt, is 300€ iets waarvan je alleen maar kan dromen. Zoals de kaarten vandaag liggen zullen de overblijvende bewoners uit ‘veiligheidsoverwegingen’ op straat belanden.

Advertenties

4 Reacties op “Vrijdag 15 februari sluit ’t Klooster definitief

 1. Anita Lieblich

  En maar bakken geld uitgeven aan projecten waar niemand iets aan heeft en een sociaal project zoals ’t Klooster ten onder laten gaan. Echt een schande voor onze maatschappij.

 2. sterke informatieve reportage Luc ! bedankt !

 3. <>

  Weer typisch – in plaats van er iets aan te doen wordt de armoede een studieproject? En als ze’r (in theorie) alles van weten, wat dan? Soms heb ik het gevoel, op een verkeerde planeet te zitten… Meer en meer zelfs…

  Mooie reportage, Flashke!

 4. De armen uit T Klooster en een kenniscentrum over de armen erin???
  Wat een armoedig idee,aan de schandpaal ermee!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s