TegenGAS in Antwerpen

Donderdag 28 februari, protesteerden ‘TegenGAS’-sers op De Coninckplein tegen het repressief GAS-beleid. De GAS wetgeving kraakt aan alle kanten, maar het gros van de politici doet of zijn neus bloedt en vindt de GAS-boetes fantastisch.

K450_13M

Een negatief repressie-beleid is goedkoper dan een positief beleid dat overlast voorkomt.

K450_10M

K450_15M

K450_23M

Op de TegenGAS betoging in Gent, eerder deze week waren 150 manifestanten opgedaagd in Antwerpen waren het er een 50-tal.

K450_19M

K450_21M

K450_26M

Vanaf 14 jaar kan je een GAS-boete krijgen, de Gentse burgemeester Termont pleit om de leeftijd te verlagen naar 12 jaar. Kinderen mogen niet meer kind zijn, jongeren niet meer jong. Hoeveel GAS zouden de protagonisten moeten slikken als ze vandaag zouden opgroeien?

K450_32

Oorspronkelijk was overlast duidelijk. Als je vandaag wil weten wat wel en niet mag moet je het plaatselijk politiereglement raadplegen. Het volstaat om op het De Coninckplein tijdens een rookpauze je pintje vanuit het café mee naar buiten te nemen om een GAS-boete tot 350€ aan je broek te hebben.

K450_24M

K450_06

Als je ziet wie deze boetes ontvangt dan merk je dat het een asociale maatregel is. Voor sommigen is 350€ een bedrag dat ze uit hun mond moeten sparen of zelfs helemaal niet kunnen betalen.
Hoe duur de Gemeentelijke Administratieve Sancties zijn, wordt duidelijk als je ze bijvoorbeeld vergelijkt met snelheidsovertredingen. Met de auto 20 km/u te snel rijden kost je 150€ (50+20×5), 30 km/u te snel rijden kost ‘nog maar’ 200€ + de kans je rijbewijs tijdelijk te moeten inleveren. (1)

K450_34

Als je niet akkoord gaat met een GAS-boete, mag je die bij dezelfde dienst aanvechten als degene die je de boete gaf. Rechter en partij zijn hier één en dezelfde. Als je in Antwerpen je GAS-boete aanvecht moet je dikwijls ‘maar’ de helft betalen.

Je kan natuurlijk ook naar de rechter stappen zoals enkele sympathisanten van Occupy Antwerp en PVDA+ deden.

K450_28M

K450_30M

Lees ook:

(1) http://www.mijnboete.be/boete-be/snelheidsboete/boete-snelheid-ongeval/

Advertenties

4 Reacties op “TegenGAS in Antwerpen

  1. ik ben ook tegen de “gasboetes” LAAT DE KINDEREN SPELEN!!!!!

  2. Nee, eigenlijk helemaal niet ‘leuk’ – maar wel goeie fotoreportage! 🙂

  3. Nee Nil het is inderdaad helemaal niet leuk. De politici trachten door hun repressief optreden tijd te winnen maar door hun beleid werken ze aan hun eigen ondergang of de ondergang van de maatschappij.

  4. @ Luc, je fotografeerde en schreef reeds een hele GAS-geschiedenis bij mekaar. Deze inventaris krijgt historisch haar betekenis. En dat is de inspanning, de koude, de hitte, de ergernissen en de vrolijke moment bij mekaar geteld, meer dan waard.

    Het aspect sociale fotografie weet je te koppelen aan kwaliteit. Aldus is je werk ‘bijzonder’. Actie, verzet verdient het hoogstaand kwalitatief in het collectief geheugen opgeslagen te worden. Je draagt daar toe bij en belet dat kleine maar niet onbelangrijke momenten als deze TegenGAS op het De Coninckplein naar de vergeet put verwezen worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s