De Antwerpse Kracht van Verandering

Vóór de verkiezingen was het raden naar wat die conservatieve kracht van verandering wel mocht zijn. Na twee maand is het duidelijk. Hoewel Janssens en De Wever beiden het ‘voor wat hoort wat’ principe huldigen is er een groot verschil. De ene neoliberale protagonist zegt: “Het Stad is van iedereen”, de andere niet. Het lijkt enkel een verschil van city-marketing maar het is veel meer, het is een wereld van verschil.

20130316-203720.jpg
beeld van Occupy Toronto

Divide et impera

Vissen zwemmen in scholen omdat dat veiliger is. Samen sta je sterker. Samen streef je het algemeen belang na. Neoliberale politici streven het individueel belang na en worden daarin gehinderd door elke vorm van sociale cohesie. Verdeel en heers is de eenvoudige en goed werkende strategie die het huidige stadsbestuur toepast. Margareth Tatcher zei: “There is no such thing as society.”

20130316-201258.jpg
De Nieuwe Antwerpenaar, het city-marketing blad van Patrick Janssens dreigt te verdwijnen en alleen nog digitaal te verkrijgen. In het laatste nummer staat nog één stralende ‘A’. Op Facebook is een snelgroeiende groep die het blad verder op papier wil ontvangen.
De Nieuwe Antwerpenaar bevorderde het samenhorigheidsgevoel, het past dan ook in de huidige strategie het blad op te doeken.
20130316-203008.jpg
Cartoon Gie Campo
In Borgerhout is een heel traject, met inspraak van de bevolking, doorlopen om een park aan te leggen. Huizen zijn al onteigend, nu ineens ligt N-VA dwars.

In het district Borgerhout hebben SP.A, Groen en PVDA+, een coalitie gevormd zonder N-VA, een doorn in het oog van de burgemeester. Het saboteren van het park wordt gezien als een aanval op de districtscoalitie. Het is ook een prachtig voorbeeld van N-VA’s Divide et empera strategie, geef de een meer rechten dan de andere en heers.

Armoede in A, nie mé maa, nie mé ongs

IMG_0659s

Ruim een jaar staat Occupy Antwerp elke week op een plein. Eerst op de Groenplaats en later op het Koningin Astridplein. Ze protesteren tegen het GAS-boete beleid, de uitwassen van de financiële wereld, de belastingontduiking van sommige bedrijven enz… Ze doen dit in gesprekken met voorbijgangers en met muur- en vloerkranten.

IMG_0662s

Al meer dan 20 weken deelt Occupy Antwerp, als protest tegen de groeiende armoede, eten uit. Een soort volxkeuken, met soep, groenten en fruit en hoofdzakelijk zelf gebakken zoete en hartige hapjes. Iedereen die zin heeft kan er van genieten.

IMG_0658s

De stad kan er niet meer mee lachen en dreigt met de voedselinspectie. Gratis voedsel uitdelen is een misdrijf. De Occupy-ers lachen het verzuurde bestuur uit en sturen alvast hun eigen voedselinspecteur.

IMG_0660s

Het eten wordt nu uitgedeeld met kapjes op het hoofd en handschoenen.

IMG_0661s

Zelfs de voeten zijn ingepakt, hygiëne boven alles.

Terwijl armoede de misdaad zou moeten zijn, wordt de arme opgejaagd. Het is immers (volgens de filosofie van de burgemeester) de arme zijn eigen schuld. Hij moet maar harder en meer werken. Dat er voor iedereen geen werk is, is een onbelangrijk detail. Dat je werkende armen en zelfs werkende thuislozen hebt is ook een onbelangrijk detail.

Vissen zwemmen in scholen omdat dat veiliger is. Scheid ze van de groep en ze zijn de spreekwoordelijke vogel voor de spreekwoordelijke kat.
Ontmantel de sociale cohesie en je ondermijnt de veiligheid van de burger. De aanval op het ACW is niet toevallig. Kiezers die zich onveilig voelen zijn gemakkelijk te winnen met wat stoer populistische uitspraken. Wat je zegt hoeft niet waar te zijn en het hoeft zelfs niet te helpen.
20130316-210224.jpg
Een petitie om politiecamera’s te vragen.

Onderzoek heeft niet kunnen aantonen of CCTV camera’s wel of geen significante statische verbetering opleveren bij het oplossen van misdaden. Toch tonen politici graag hun daadkracht met meer camera’s goed wetende dat ze niet significant bijdragen tot een betere veiligheid.

Advertenties

3 Reacties op “De Antwerpse Kracht van Verandering

  1. Anita Lieblich

    Sterke reportage Luc ; het is een schande dat mensen helpen een misdaad blijkt te zijn. Zouden daar met z’n allen moeten hevig tegen protesteren.

  2. Ik kan niet vatten dat gratis eten uitdelen verboden is?!

  3. ik las de berichtgeving ivm de voedselbedeling dit weekend in de krant, het is echt ongelooflijk ! En wat betreft de camera’s: zie artikel in DS van dit weekend over een onderzoek van het ministerie: http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20130315_00506000&word=camera
    Maar laat ons hopen dat deze acties van de stad er toe bijdragen om de mensen de ogen te openen en dat er volgend jaar minder gestemd gaat worden op die ploeg.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s