Occupy Antwerp soilidair met Occupy Turkije

Wereldwijd verdedigen burgers hun democratische rechten en reageren de overheden met repressie, in Turkije heel extreem. Politici weten niet hoe ze met de huidige mondige burgers moeten omgaan. Occupy Antwerp is solidair met Occupy Turkije en geschokt door het geweld en de repressie. 

R0080043Bouwplannen in het Gezi park waren de druppel die de emmer van het beleid van Erdogan lieten overlopen. De  toelating gekregen voor de Antwerpse Groenplaats werd ingetrokken, maar de manifestatie mocht op het Conscienseplein doorgaan.

Nil Güney pluist de Turkse media uit en post dat op Facebook. Door haar  begrijp ik de situatie beter. Tussen de foto’s staan een aantal van haar bijdragen cursief afgedrukt. De berichten zijn chronologisch gerangschikt.

R0080036De openbare ruimte staat onder druk.

Zondag rond 05:00u

“Nog ’n laatste bericht voordat ik ook ’n paar uurtjes ga liggen. Zonder de live stream ben ik technisch werkloos…”

“Een nogal groot aantal twitteraars werden vandaag aangehouden maar dan vrijgelaten na verhoor…”

“Wat de situatie nog eens zo explosief maakt (een opmerking van de journalist van daarnet) is het feit dat de politie al dagen in de weer is en erg moe en gespannen is. Er moet er maar eentje doordraaien en dat wordt helemaal een slachtpartij…”

R0080042

‘We are the 99%’  als reactie op het neoliberale ‘There is no such thing as society’ van Tatcher. Samen kunnen we de voor ons liggende uitdagingen de baas.

Zondag rond 04:00u

“Halk TV is voor deze nacht gestopt. Op DHA is er een herhaling van video’s bezig.”

“Bij Halk TV zie ik net dat enkele mensen met de grote draaideuren van het Divan Hotel aan het draaien zijn om het traangas dat binnen duidelijk nog zichtbaar is naar buiten te krijgen.”

“Nieuwe beelden:
Politie gaat binnen in het Hilton hotel en verzamelt alle gasmaskers, stofmaskers bij gebrek aan iets anders, hoofdbescherming en de flesjes met de oplossing om de effecten van traangas te bestrijden… Ze krijgen een fluitconcert… Niemand snapt het doel van deze actie…”

“De vraag die bij elk interview wordt gesteld op Halk TV is, waar gaat dit naar toe? Waar gaat Istanbul naar toe – waar gaat Turkije naar toe? En niemand schijnt het te weten… De regering zwijgt…”

“In Ankara is de situatie stabiel, mede door de tussenkomst van mensen van de CHP partij.”

“Maar in Istanbul gaat de strijd verder. In alle straten die naar Taksim gaan, in de zijstraten. Alweer een pikant detail > sommige taxichauffeurs gaan werken met een gasmasker… Turken zijn praktisch aangelegd …”

R0080048Occupy Antwerp acties hebben altijd iets luchtig. De toestand mag dan hopeloos en ernstig zijn er is steeds licht aan het eind van de tunnel…

Zondag rond 03:00u

“Gisteren had Erdogan een ‘meeting’ waar hij ‘zijn’ volk toesprak. Voor vandaag (zondag) is opnieuw een soortgelijke meeting gepland in het stadscentrum – het is me wel nog niet duidelijk of dat op het plein gaat zijn of in het park…”

“Politie heeft de eerste traangasgranaten afgevuurd op de snelweg waar een grote massa probeert het stadscentrum te bereiken…”

R0080082… en alle redenen zijn goed om er een feestje van te maken…

Zondag rond 02:00u

“De regering heeft de TOMA’s van de militaire politie mee ingeschakeld… Van Erdogan of Gül nog steeds geen verklaring, geen kik. Het stadsbestuur heeft laten weten dat ‘provocateurs’ ondertussen wapens gebruiken… Er is zowat 1 miljoen mensen op straat voor de moment, een ruwe schatting…. welke provocateurs?…”

“Veel mensen worden aangehouden, er zijn overal gevechten… Waarschijnlijk zijn duizenden mensen gewond maar het is heel moeilijk om naar de ziekenhuizen te geraken of eens aangekomen binnen te geraken omdat daar barricades rond staan…”

“Het loopt helemaal uit de hand…”

“Verklaring van de minister verantwoordelijk voor de betrekkingen met de EU:
Iedereen die probeert op het Taksim plein te geraken zal vanaf nu behandeld worden als zijnde een terrorist.
Tussen haakjes staat daar dan fijntjes achter > moet een grap zijn – alle toeristen staan op het punt, te veranderen in terroristen…”

R0080031… en om gul te zijn.

Zondag rond 01:00u

“Dr Ali Cerkezoglu getuigt dat inderdaad een chemisch ingrediënt is toegevoegd aan het water van de waterkanonnen. De werking gaat na ongeveer 2 uren over maar in de tussentijd is het erg pijnlijk, veroorzaakt brandwonden, irritaties…”

“Het bestuur van Istanbul heeft alles van openbaar vervoer (bus, schip, dolmus….) stopgezet om de mensen te beletten, naar het centrum te komen…”

“Getuigenis van Prof Örsan Öymen:
Hij was deze namiddag in Gezi Park. Er was een rustige sfeer, mensen kwamen langs met hun kinderen om deel te nemen aan de muziek en de gesprekken en waren gerust omdat ze volgens de beloftes zeker tijd hadden tot zondag om het park te ontruimen (ze hadden toen wel al besloten om te blijven…). Bij het weggaan zag hij in de zijstraten een grote politiemacht maar ook die leken gerust en rustig… Tot blijkbaar een bevel kwam om aan te vallen.”

R0080074Occupy is steeds meer een ‘Way of life’ en daar hoort solidariteit bij.

Zaterdag rond middernacht

“Taksim ziet er leeg en rustig uit en bulldozers zijn al aan de schoonmaak bezig – Maar dat lijkt me het oog van de orkaan. Terwijl eerst de politie Taksim en het Park had omsingeld worden ze meer en meer omsingeld door het volk dat van overal toestroomt. Ook op grote afstand van Taksim zijn al schermutselingen gemeld.”

“Ik kijk naar beelden van grote, compacte massa’s volk die op de snelweg richting stad aan het stappen zijn. Dat is maar een deel. Van alle richtingen komen ze aangelopen. De reacties op Halk TV zijn te veel, te uitgebreid om door te geven maar de situatie is echt erg gevaarlijk. Ik mag er niet aan denken wat er kan gebeuren als morgen de AKP fans ook op straat moesten komen…”

R0080061Het thema van de vloerkranten is duidelijk…

Zaterdag rond 23:00u

“Toespraak van burgemeester… korte inhoud > het is de schuld van de marginale elementen… Ik word er niet goed van….”

R0080081… en vertellen de toevallige voorbijganger waar het om gaat.

Zaterdag rond 22:00u

“Volgens tweets komen zelfs sommige AKP leden in opstand tegen deze actie…”

“Politie valt het hotel aan. Nog steeds groeiende toeloop van veel volk in de straten… Ooggetuige:
Aan de achterkant van Gezi Park, in de buurt van Divan Hotel waar de toeloop vastloopt is het pure chaos – daar zitten kinderen bij, ouderen bij, zelfs toevallige voorbijgangers die in de vuurlinie terecht komen. Ziekenwagens rijden aan en af. Officieel maar 29 personen gehospitaliseerd maar ooggetuigen zeggen dat er veel meer zijn.”

“Taksim en Gezi Park zijn ontruimd, de tenten zijn opgebroken, bulldozers zijn het park ingereden. Veel volk probeert Taksim te bereiken maar wordt door de politie tegengehouden. Veel mensen gewond. Traangas IN het Divan Hotel waar artsen proberen eerste hulp te bieden. Er is ook daar sprake van rubberkogels maar dat is niet bevestigd.”

“Ook volgens Halk TV is heel veel volk met potten en pannen en lepels onderweg naar Taksim en ook in andere steden lopen ze naar de dichtstbijzijnde pleinen toe…”

R0080050De Turken zijn fier op hun land maar niet op hun leider.

“Twee studenten en een academicus werden tijdens hun verhoor bedreigd door de politie dat ze van de pleinen weg moesten blijven of het zou slecht aflopen met hun. Ze zouden berecht worden als terroristen. Men heeft ook geprobeerd, ze blanco verklaringen te laten ondertekenen…”

Bron > Cumhuriyet

R0080055Een das met een afbeelding van Mustafa Kemal Atatürk, de eerste president en grondlegger van de republiek Turkije.

“Na een algemeen overleg tot in de vroege ochtenduren hebben de bezetters van het Gezi Park besloten:

DIT IS MAAR EEN BEGIN, DE STRIJD GAAT VERDER!

De wacht wordt voortgezet!”

 Bron > krant Radikal

R0080071Toespraken ondersteunen de Turkse strijd.

“De ontmoeting tussen Erdogan en de afgevaardigden van de Taksim beweging verliep in een uiterst gespannen en harde sfeer. Tegen sommige leden vloog Erdogan uit of ze hem wel een leugenaar noemden, sommige artiesten van de groep liet hij niet aan het woord. Op het einde van de ontmoeting verliet hij de ruimte zonder iemand te groeten.”

 Bron > Cumhuriyet

R0080080De meeste in het Nederlands, sommige in het Turks.

“De Turkse Unie van Artsen en de Artsenkamer Istanbul zijn niet te spreken over de ondervraging van de artsen die hulp hebben geboden aan demonstranten tijdens de ‘interventies’ van de politie en protesteerden ertegen. In het kort gezegd beroepen ze zich op hun eed van Hippocrates en hun plicht, hulp te moeten bieden aan wie en waar ook als het nodig is. Ze krijgen vragen zoals ‘En waarom hebt U geen toelating gevraagd?’ om hen te beschuldigen en in het artikel leggen verschillende artsen uit dat ze hebben gehandeld zoals ze altijd in een noodgeval handelen en dit van ganser harte, tot de ochtend en onder heel zware omstandigheden in een omgeving verzadigd van traangas…”

Bron > krant Cumhuriyet

R0080086

Het laatste woord is nog niet gezegd.

Advertenties

6 Reacties op “Occupy Antwerp soilidair met Occupy Turkije

 1. raymonneke

  sterk reportagewerk !!!

 2. Elisabeth Van de Poel

  Prachtige reportage! Thanks!

 3. schitterend werk Luc! Bedankt voor deze info, ik vind het erg waardevol om deze getuigenissen naast de officiële berichtgeving te kunnen lezen.

 4. Anita Lieblich

  Ongelooflijk interessante en goed samengestelde reportage.

 5. Mooie samenwerking met Nil. Hendrik Conscience staat aan de kant van het Turkse verzet en Occupy-Antwerp. DeVlaamse leeuw klauwt !

 6. Oef! Ben er eindelijk zelf ook geraakt… 🙂
  Goed gedaan, Flashke… hier en daar is de volgorde wel wat fout gelopen maar de algemene indruk lijdt daar niet direct onder… En ik ben heel blij dat mijn slapeloze nachtjes niet in de grote FB put zijn verdwenen 🙂
  Bedankt!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s