VerGASsing Beu?

Het is niet omdat het parlement de uitbreiding van de GAS-wetgeving heeft goedgekeurd, dat iedereen zich daarbij neerlegt. Op alle niveaus hebben de politici van de Gemeentelijke Administratieve Sancties een karikatuur gemaakt. Vanuit heel het land kwamen zaterdag, ruim 1000 manifestanten, hun ongenoegen uiten.

foto-2

Knack schreef een artikel met ‘10 redenen om tegen de GAS-boetes te stemmen. Politici hadden er geen oren naar. Ook de meer dan 200 middenveld-organisaties hoorden ze niet. Voor één keer waren bijna alle politici over de partijgrenzen heen, het roerend met elkaar eens. Zelfs zij die beweerden de wet niet toe te passen stemden vóór. Het was aandoenlijk, zo eensgezind! Alle meerderheidspartijen stemden voor, Groen, LDD en Vlaams Belang waren tegen. Bij N-VA waren er een aantal onthoudingen.

R0080234

Freya Piryns, rechts op de foto, bij de delegatie van Groen.

R0080242

Het meeste protest kwam van de jongeren…

L1090203
… met zijn twee jaar was hij waarschijnlijk de jongste die niet in een buggy zat…

R0080252

… of op de rug werd gedragen…

L1090208
… het is dan ook schrikken als je achter het Beursgebouw 5 politiewagens en twee ploegen agenten met stokken en schilden ziet, die de betoging in de gaten houden…

R0080271
… dit is het ruigste dat ik gezien heb, een beetje rook en af en toe een knal van een bommetje…

R0080250

L1090204

L1090207

R0080263

De oude en de nieuwe politieke cultuur.

In de tijd van de oude politieke cultuur deden veel politici ‘sociaal dienstbetoon’. Was je op zoek naar een sociale woning of een baan, dan konden ze je dikwijls helpen. Het was een manier van stemmen ronselen.

In de nieuwe politieke cultuur kan dat niet meer. Stemmen halen doe je vandaag op TV, door deel te nemen aan een spelletje of een of andere sportmanifestatie. Op het ‘sociale dienstbetoon’ komen nu de lobby-isten.

R0080274

R0080275

R0080276protesteren is een recht, het onderdrukken een misdrijf
In Antwerpen gebruikte Janssens de GAS-boetes als politiek wapen om de Occupy beweging te onderdrukken. Toen onlangs 80 personen die (onder toezicht van de politie) tegen Monsanto gemanifesteerd hadden ineens administratief aangehouden werden, was het duidelijk dat die meneer van de N-VA de traditie van politieke repressie verder zet. Na veel protest zijn op één na alle Monsanto- GAS-boetes waarmee gedreigd werd ingetrokken. Maar het tijdelijk benemen van de vrijheid met de administratieve aanhouding kan je natuurlijk niet terugschroeven.

L1090218

R0080287
Eerst met zijn allen gaan zitten…

R0080291
… om daarna lopend de vorige groep in te halen.

R0080299
Op het eind kon iedereen die dat wou, zijn woordje placeren en spraken de manifestanten op 26 oktober om 14:00u aan het Noord-station af, voor een vervolgactie.

Advertenties

2 Reacties op “VerGASsing Beu?

  1. Niet alle boete’s werden kwijtgescholden op de MAM betoging in Antwerpen, niet alle

  2. Bedankt voor de mooie reportage, Flashke 🙂
    Na mijn nog steeds voortdurend bad in de Turkse toestanden herken ik daar een zachtere versie van dezelfde mentaliteit, moet ik wel zeggen… Niet luisteren, de politie die achter den hoek staat te loeren en het feit zelf van de GAS boetes, lichamelijk misschien minder pijnlijk maar toch zeker even willekeurig en repressief…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s