groeNoord en Groenfront bezetten ’t Ferraris bos in Wilrijk

Vanochtend kreeg ik volgende tekst op mijn computer. “Afgelopen nacht hebben activisten van groeNoord en Groenfront! ‘t Ferraris bos in Wilrijk bezet om het te beschermen tegen de plannen van H. Essers. Essers wil een deel van het bos kappen om een nieuw hoofdkantoor en magazijn te bouwen voor Veritas. Hoewel sommige politieke partijen tevreden lijken te zijn met de geplande compensatie, is de kap voor de activisten onacceptabel.”

L1090232

‘Die compensatie is onzin,’ zegt Simon woordvoerder van groeNoord. ‘Dit bos is een Ferraris bos, wat betekent dat er in 1771 al een bos was. Er gaan generaties overheen vooraleer een nieuw aangeplant bos een vergelijkbare biodiversiteit zal kennen.’

R0080316

Ik citeer verder het persbericht:

“In opdracht van H. Essers heeft de privé-firma SGS een rapport opgesteld over het bos. Daaruit blijkt duidelijk dat het een hoge ecologische waarde heeft. Het bos is woongebied voor 22 verschillende vogelsoorten, waaronder de bosuil en de buizerd. Ook wordt het gebruikt door verschillende vleermuissoorten voor zowel jachtgebied als zomerverblijfplaats. Er staan in het bos o.a. zomereiken, esdoorns, ruwe berken en boswilgen en een 23-tal struiksoorten en kruidlagen.”

R0080311

“De activisten vinden het onacceptabel dat een waardevol bos wederom moet wijken voor bedrijfsruimte, terwijl er op hetzelfde industriegebied ontzettend veel leegstaat. Ongeveer 1/3 van de lege bedrijfsruimtes staat in Antwerpen. ”

R0080312

“Natuurpunt is bij de provincieraad in beroep gegaan en de hoorzitting staat voor morgen op de agenda. Kurt zegt: ‘We hebben juist deze datum gekozen om de provincieraad te laten zien dat er veel verzet is tegen de kap van het bos, niet alleen vanuit natuurpunt.’ Veel vertrouwen in een politieke oplossing hebben de activisten echter niet. ‘Een bosbezetting is de enige manier om echt zéker te weten dat er geen bomen gekapt worden. Essers heeft al een weg aangelegd midden door het bos, wat grote gevolgen heeft voor het bos en de dieren die hier wonen. Bovendien roept men in de politiek altijd dat het te duur is om het bos te beschermen en dat we tevreden moeten zijn met de compensatie.’”

R0080313

“Toch heeft groeNoord er vertrouwen in. Het Lappersfort bij Brugge is onlangs officieel groene zone geworden. ‘Wat daar kan, kan hier ook’, klinkt het hoopvol.”

R0080309

“Komende zaterdag, 6 juli, organiseren de activisten een open dag in het bos. ‘We nodigen iedereen uit om naar het bos te komen’, zegt Simon. ‘We willen mensen graag laten zien waarom dit bos beschermd moet worden en de Wilrijkers betrekken bij onze bezetting. Voor de genen die willen leren klimmen zullen er klimworkshops zijn, ook zeker voor de kinderen. ‘s Avonds zullen we samen koken en rond het kampvuur gezamenlijk eten.’”

Tot hier het persbericht.

R0080307

Ondertussen zijn de actievoerder alles aan het organiseren.

R0080315

Tijd om het Pieter Aspe boek te lezen is er nog niet.

R0080303

Er moet nog veel geïnstalleerd worden.

R0080305

Als de politie de actievoerders wil verdrijven dan kunnen twee actievoerders op de grond elk een arm in de buis steken…

R0080306

… en zich aan de stang in de buis vastklikken.

R0080314

Advertenties

6 Reacties op “groeNoord en Groenfront bezetten ’t Ferraris bos in Wilrijk

  1. Er toch nog geraakt zie ik. Knappe foto’s. Bedankt.

  2. Als groeNoord en Groenfront voor een perfecte perstekst zorgen dan kan het snel gaan. 🙂

  3. goed initiatief en mooie foto’s. maar waar is dat bos eigenlijk ?

  4. weeral een pracht-reportage!
    het doet me denken aan de bezetting van het bos in Brugge

  5. Het bos (niet zo groot) ligt aan de Fotografielaan in Wilrijk

  6. Wat hebben de mensen toch altijd met bossen, klein of groot, dat ze ze overal willen vernietigen?!?! Ik zal het nooit snappen…

    Bedankt voor de info, Flashke!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s