March Against Monsanto

Wereldwijd, in 556 steden, protesteren burgers tegen Monsanto. In België is er voor de tweede keer dit jaar een betoging in Brussel en Antwerpen. Monsanto wordt verweten kankerverwekkende insecticiden en onveilige genetisch gemanipuleerde gewassen te produceren. In Indië kunnen veel boeren het door Monsanto gepatenteerde zaaigoed niet meer betalen. 250.000 boeren hebben er zelfmoord gepleegd. Voor de Vietnam oorlog produceerde Monsanto het veelvuldig ingezette en kankerverwekkende Agent Orange.

R0081345

Ook de wereldwijde bijensterfte schuift men (gedeeltelijk) in de schoenen van Monsanto.

R0081350

In zijn speech schets Rafa Grinfeld in ’t kort de geschiedenis van Monsanto

Monsanto is een Amerikaans multinationaal technologisch bedrijf dat producten voor de landbouw produceert. Het is een marktleidend bedrijf van genetisch gemodificeerde zaden, en van de herbicide glyfosaat die het op de markt brengt onder de naam Roundup. Het bedrijf is opgericht aan het begin van de vorige eeuw en tegen 1940 was het een grote producent van verschillende soorten plastic, wat al snel erg belangrijk werd voor het bedrijf.
Monsanto werd in 1901 in het Amerikaanse Missouri opgericht door de Ier John Francis Queeny. Met 5000 dollar begon hij de kunstmatige zoetstof sacharine te produceren. De eerste klant was Coca Cola. Later ging het bedrijf ook cafeïne en vanilline produceren, waarvan Coca Cola eveneens de belangrijkste afnemer werd.
Sinds de jaren twintig produceert Monsanto ook voor de bulkchemie, onder meer pcb’s en DDT. Monsanto ontwikkelde Agent Orange, een herbicide dat door het leger van de Verenigde Staten in de Vietnamoorlog als ontbladeringsmiddel werd ingezet. Nog 1 van de controversiële producten is een type somatostatine.

R0081353

Vervolg speech Rafa Grinfeld:

In 1947 stierven meer dan 500 mensen na een ongeluk niet ver van een vestiging van Monsanto in Texas, het ging om een ontploffing na een chemische reactie en het werd 1 van de grootste historische rampen in de chemische industrie.
Wat Monsanto produceert is over het algemeen echt slecht voor mens en milieu. Het zit weinig in met de gezondheidstoestand van zijn werknemers en anderen.
In 1970 ontdekte John E. Franz, een chemicus van Monsanto, glyfosaat. Monsanto is de grootste producent van glyfosaat herbicide in de VS en brengt het op de markt onder de merknaam Roundup. Roundup wordt gebruikt om onkruid uit te roeien, in het bijzonder eenjarige, breedbladige onkruiden en grassen die concurreren met commerciële gewassen. Het laatste patent van Monsanto met betrekking tot glyfosaat is in 2000 vervallen en het product wordt dan ook wereldwijd door verschillende bedrijven geproduceerd.
Glyfosaat is meer dan schadelijk voor de menselijke gezondheid blijkt intussen. Volgens de Vlaamse natuurorganisatie Natuur en Bos wordt het ecologisch evenwicht ook verstoord wanneer gewasbeschermingsmiddelen zoals Roundup in akkerranden en bermen worden gebruikt, wat verstrekkende gevolgen zou hebben voor de bermvegetatie, het insectenleven en de biodiversiteit.

R0081356

Vervolg speech Rafa Grinfeld:

Monsanto was een van de eerste bedrijven die een cel van een plant genetisch modificeerde, in samenwerking met drie academische teams (in 1983), en het was één van de eerste die veldproeven met genetisch gemodificeerde gewassen uitvoerde (in 1987). Het bedrijf begon deze eeuw de focus van het bedrijf meer en meer te verleggen naar de biotechnologie.
Monsanto heeft enkele conventionele zaadproducenten opgekocht. In 2005 kocht het voor 1,4 miljard dollar Seminis. Enkele weken later kocht het de katoenzaden-onderneming Emergent genetics, voor driehonderd miljoen dollar. Halverwege 2008 nam Monsanto voor 800 miljoen dollar De Ruiter Seeds over.
In België heeft Monsanto productiefaciliteiten nu in Antwerpen en Gent en een onderzoekscentrum in Waver.

R0081359

Vervolg speech Rafa Grinfeld:

Monsanto was een pionier in het toepassen van het businessmodel van de biotechnologische industrie op de landbouw. In dit model wordt geïnvesteerd in onderzoek en ontwikkeling en wordt er winst gemaakt door patenten op zaden. De toepassing van dit model door Monsanto op de landbouw, samen met de groeiende druk van het globale, uniforme kwekersrecht, zorgde ervoor dat dit in conflict kwam met de toen gangbare praktijk van boeren om hun zaden te bewaren, te hergebruiken, delen en eigen soorten aan te maken.
In 2012 was Monsanto de grootste leverancier van de wereld van groentenzaden, waarbij ze voor 200 miljoen dollar aan zaden verkochten.

R0081382

Vervolg speech Rafa Grinfeld:

Het patenteren van zaden wordt door tegenstanders bekritiseerd als “biopiraterij” en wordt door hen als een gevaar voor de biodiversiteit en dus ook het ecologische beschouwd. Door haar invloedrijke betrokkenheid als multinational, is Monsanto het middelpunt geworden van kritiek op het gebruik van gentechnologie in de landbouw. Daardoor doet het bedrijf er veel aan om een groen imago op te houden terwijl het bedrijf juist erg slechte dingen doet voor mens en milieu.
In Indische contreien heeft dit alles vorig jaar voor veel controverse gezorgd, vermits een kwart miljoen Indische boeren geen uitweg meer zagen en uit het leven stapten, de armoede, de nefaste ontwikkelingen omtrent zaadpatenten en de rol van het transnationale bedrijf Monsanto in dat alles mogen we niet vergeten.
Het staat in schril contrast tot de boodschap van een ecologische filosofie brengende feministe die Vandana Shiva heet, en die de wereld rondreist om lezingen over dit soort kwesties te geven. Ze houdt een warm pleidooi voor biodiversiteit bij landbouw en wetenschapsbeoefening en voor het afscheid nemen van het monocultureel gegeven, haar ding is dat van de ecologisch verantwoorde permacultuur.
Logisch dan ook dat de Field liberation movement en Bart Staes stellen: “De voornaamste doelstelling van GGOs is dat het toelaat om zaaigoed in handen te geven van multinationale bedrijven en daarmee voedselsoevereiniteit onmogelijk maken. Bovendien zijn ze ongewenst door een groot deel van de bevolking en houden ze onnodige risico’s in voor het milieu en de gezondheid. En dat terwijl we weten dat er voldoende manieren zijn om wereldwijd gezond voedsel te verbouwen zonder GGO-gewassen.”

Einde speech

R0081360

Veel deelnemers twijfelden of ze naar Brussel gingen of in Antwerpen bleven.

De officiële toelating liet lang op zich wachten en de politie gaf de indruk dat ze problemen verwachtte.

Op 10/10, twee dagen vóór de betoging post JC: “Net telefoon gehad van de infopolitie, per 10 aanwezigen moet er 1 fluohesje gedragen worden, ik hoop dat velen onder u zo’n hesje hebben en meebrengen, dat is een voorwaarde van de politie”

R0081363

Officieel waren er twee agenten voorzien. Er werden er 16 in burger of uniform geteld. Niet moeilijk dat de stad moet besparen.

R0081375

De manifestanten luisterden braaf en hebben hun eigen ‘veiligheidsdienst’ in fluo hesjes. Hier zie je een jonge interne veiligheidsagent, die veronderstel ik, kontroleert of niemand bommen ofzo onder het deken van zijn poussette heeft gestoken.

De vraag is, zijn de betogers wereldvreemd omdat ze niet begrijpen dat de overheid problemen op een familiale actie verwacht of is de overheid wereldvreemd?

R0081364

Het was een statische betoging. Men bleef op de Groenplaats.

R0081366

Er werd rond Rubens gestapt met de wijzers van de klok …

R0081372

… en heel revolutionair, ook tegen de wijzers.

R0081376

Als je het links- en rechts draaien van elkaar aftrekt dan hou je komplete stilstand over. De perfecte statische betoging met toch een beetje lichaamsbeweging.

R0081377

Ik kan er luchtig over schrijven maar de essentie van heel het Monsanto verhaal zit samengevat in deze foto.

Advertenties

3 Reacties op “March Against Monsanto

  1. Goe gedaan! 🙂

  2. 40 flikken op Groenplaats en nog wat wagens achter de schermen, weer belastinggeld vergooid aan het bespioneren van brave burgers.

  3. Er werden rondjes gelopen, zoals in de gevangenis. Met al die politie-aanwezigheid leek het er dan ook op.
    De door de overheid geëiste hesjes werden zoals je kan zien ook door 2 honden gedragen 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s