De Tuinwijk stikt in het fijnstof

In de Borgerhoutse Tuinwijk is het op het lawaai en fijnstof probleem na, goed wonen. De buurt is gezellig de buren hebben contact en de kinderen kunnen er spelen. Er zijn  echter heel veel kankers, vaataandoeningen en luchtwegenproblemen. Het ligt voor de hand dat het verkeer minstens een deel van de oorzaak is, maar dat bewijzen is moeilijk. De wijk wil oplossingen.

DSC00322

Normaal komen de kinderen op dit speelplein spelen, nu voeren ze actie. In de achtergrond zie je een verouderd houten geluidsscherm  Veel helpt het niet en fijnstof houdt het helemaal niet tegen. Achter de fotograaf, op minder dan 100m van het verkeer, ligt de Mariagaarde school met 520 kinderen, van peuters tot en met het zesde studiejaar.

DSC00401

De ring door Antwerpen. De bomen in het midden van de foto, zijn de bomen aan het speelplein, die je achter de groepsfoto ziet. Dit geeft een idee van het verkeer dat  24/7 vlak langs de wijk raast.

DSC00366

Op de achtergrond is het verouderde houten geluidsscherm, waarachter het verkeer dendert goed zichtbaar. Er worden waarden van 68dBA gemeten terwijl in residentiële zones 55db, tijdens de dag- en avondperiode als ernstige hinder en schade voor de gezondheid wordt beschouwd. Het geluidsscherm  is dringend aan vervanging toe. 

In artikel ‘Antwerpen in de tang van het lawaai‘ Meer informatie over de gezondheidsproblematiek van lawaai.

DSC00336

Guido Sterkendries en François Wijnen geven informatie.

Fotograaf Guido Sterkendries is in de wijk geboren. Zijn moeder woont er nog. Er is een grens aan wat een mens kan hebben en hier in de tuinwijk vindt hij die overschreden. In zijn ‘The Battle of Life’ project focust hij op bedreigde stammen en levensvormen.

In de omgeving hebben meerdere volwassenen en kinderen gezondheidsproblemen, gaande van luchtwegen tot vaat- en hartaandoeningen, blaas-, prostaat- en borstkanker.  Bij sommige patiënten werden vroegtijdige symptomen van alzheimer vastgesteld. Dit zijn allemaal aandoeningen waarvan de rol van luchtvervuiling bewezen is.

DSC00363

De speeltuin in ‘volle deathzone’. Er zijn op dit speelplein waarden van 70μ/m³ (microgram per m³) terwijl de norm 25μ bedraagt. 

Het Xaveriuscollege met 1020 leerlingen ligt binnen de 500m van het drukke verkeer.

DSC00353

De bewoners vragen een vast fijn stof meetpunt aan het speelveld of in de Mariagaarde school.R0010599

Een snelheidsbeperking van 70km/u kost niets en zou een grote eerste stap betekenen. Een overkapping van de ring zou nog beter zijn.  (red. overkappen kan niet met BAM tracé)

Advertenties

10 Reacties op “De Tuinwijk stikt in het fijnstof

 1. Waar is deze Tuinwijk gelegen : Want er staat geen naam bij van plaats noch indicatie dorp of gemeente…

 2. Bedankt voor je reportage Luc.
  @Isis_Seva: de Borgerhoutse tuinwijk ligt in de oksel van of naast het knooppunt van de antwerpse ring en de e313.

 3. dannybonte

  De Tuinwijk is in Borgerhout, Antwerpen.

 4. Omdat de lokatie niet duidelijk was, heb ik de intro verandert van:
  “In de tuinwijk” naar “In de Borgerhoutse Tuinwijk”
  De tuinwijk in Borgerhout is niet de enige in het Antwerpse aan een autostrade.
  Met dank aan de aandachtige lezers.

 5. Het is in borgerhout niet alleen hier in Zwijndrecht is het ook ik heb een heel hoge dosis van arsenicum in men bloed door de vervuilde lucht heb er ook vele gezondheidsklachten van ;(

 6. marcel poppe

  Hoe haal je fijn stof uit de lucht? Hoe voorkom je het?

 7. De eenvoudigste manier om fijn stof uit de lucht te halen is het niet produceren of toch zeker minder produceren.
  (diesel) Verkeer is een grote bron van fijn stof. Het taxsysteem in België bevooroordeeld de diesel rijder. Daarom rijden er ook zo veel diesel auto’s in België.

  Zorgen dat er minder en trager (diesel) gereden wordt helpt.

  De afstand tot de bron (verkeer) is zeer belangrijk. Tot 1500m zijn er nadelige gevolgen op de gezondheid meetbaar. (De afstand van minder dan 100m zoals de plek waar het speelpleintje is, wordt de dodenzone genoemd) Vergroot dus de afstand tussen bewoning en verkeer, zoals dat in de ons omringende landen (en wereldwijd) gebeurt.

  Of overkap de snelwegen daar waar ze door dichtbevolkt gebied lopen. En om op uw vraag te antwoorden. Bij overkapping kan je uit de lucht in de tunnels het fijn stof filteren. Dit is geen science fiction en wordt al toegepast.

  Deze lijst is verre van volledig, maar het zal voor iedereen zonneklaar zijn (en wat we van de MER gezien hebben bevestigd dat) dat het BAM tracé geen significante verbetering geeft (minder 2000 personen worden er beter van) terwijl het meccano tracé wel en significante verbetering geeft (meer dan 100.000)

  Maar misschien is de beste actie om bij de volgende verkiezingen voor een partij te stemmen die EFFEKTIEF het fijnstof probleem wil aanpakken en dat zijn zover ik weet (in alfabetische volgorde) alleen GROEN en PVDA+

 8. Mie Branders

  dankjewel Flash. Je geeft weer een gezicht aan een belangrijk gezondheidsprobleem en dat is heel erg nodig.

 9. Die call to action volgende keer gewoon duidelijk opnemen. 🙂

 10. Als West-Vlaamse arts help ik ook te pleiten voor gezondere lucht te Antwerpen, meer bepaald de Tuinwijk in Borgerhout… Zuurstof is een universeel recht. Het verdedigen van de belangen van onze kinderen, vrouwen en sporters zou over alle partijgrenzen heen een fundamentele politieke prioriteit moeten zijn. Zijn onze kinderen zijn weerloos tegen de politieke wolven, dan zullen ‘dwalende politici’ toch nog enkele horden mogen nemen om ons te passeren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s