De Steenhouwer komt op straat.

Bezoekers, vrijwilligers, CAW-leden en sympathisanten hielden uit protest tegen de sluiting van de Antwerpse Steenhouwer een stille optocht. Misschien is een doorstart van de werking mogelijk, maar voorlopig zijn er veel meer vragen dan antwoorden. Een bezoek aan Homans (NV-A) leverde weinig concrete informatie. 

R0010684

Vanaf  8u:30 kunnen de deelnemers, in de Steenhouwer, terecht voor een gratis ontbijt.

R0010697

Rond 10u komen de deelnemers samen bij het basketbalveld aan de voetgangerstunnel.

‘Misschien’ een oplossing.

Vanochtend hebben de vrijwilligers en de mensen achter vzw Home-info via de Gazet van Antwerpen vernomen dat er misschien een oplossing in de maak is. Het blijkt dat Liesbeth Homans (NV-A) en Koen De Vylder (CAW) rond de tafel hebben gezeten, zonder de 45 vrijwilligers en vzw Home-info (met 700 sponsors die de werking ondersteunen) hierin te betrekken.

R0010688

Misschien is er een oplossing. Zo zegt Homans volgens de GVA: “Binnenkort openen we een dagshelter” terwijl De Vylder wat voorzichtiger zegt: “Binnenkort hopen we dan zo’n plek te openen.” De titel van het artikel luidt: “Vrijwilligers De Steenhouwer ingezet in ander centrum.” Het voelt voor de vrijwilligers en vzw Home-info als een gemis aan respect dat dit allemaal boven hun hoofden beslist wordt. Persoonlijk vind ik de woordkeuze ‘ingezet worden’ misplaatst. Vrijwilligers hangen toch niet aan de kapstok zodat je ze kan inzetten.

R0010709

De Steenhouwer is een samengaan van vzw Home-info, vrijwilligers, CAW en de bezoekers. Een aantal vrijwilligers zijn al vrijwilliger van vóór CAW mee op de kar sprong.

DSC00425

Manifestanten aan het stadhuis met spandoek “(z)onderdak gesloten”

Een delegatie gaat in gesprek met Homans en er wordt afgesproken om met alle partijen te communiceren. Men heeft een pand op het oog,  maar hierover is niet geweten of het geschikt is en of er dure aanpassingen moeten gebeuren. Noch is bekend hoeveel het pand kost of de hoogte van de huishuur. Stellen dat er een oplossing is, is wel heel voorbarig.

R0010730

Deze fotograaf zoekt zijn standpunt hogerop

R0010740

DSC00442

Op de Groenplaats

R0010755

Gratis hot-dogs en soep …

DSC00465

… en muziek

Advertenties

3 Reacties op “De Steenhouwer komt op straat.

 1. Zoals altijd, boeiende reportage.

 2. goed overzicht van het gebeuren !

 3. “Het Trapke Op” zoals het ook genoemd wordt om haar toegang, wordt gesloten ten gevolge protest van handelaars en een rechts stadsbestuur dat al dergelijke initiatieven “opkuist”.

  Ik stel me vragen bij de rol van UNIZO, de CAW’s en de katholiek fundamentalistische moloch “Kamiano – St.Egidius” in deze zaak.Het “middenveld” zwijgt zich te pletter. “Wij doen niet aan politiek…”, Of duidelijker : Ieder voor zich !

  Op straat woedt repressie, nu moeten ook de met zweet, bloed en tranen opgebouwde vrijwillige hulpverlening aan sociaal uitgesloten mensen er aan.

  OCMW-voorzitster Homans en burgemeester De Wever (beiden N-VA) zijn bezield met de traditionele extreem-rechtse obsessie rond “zuiverheid” en “orde”.Ten koste van de zwakste.

  Armen zijn “zichtbare overlast”, reeds ten tijde van burgemeester Janssens (SPA) Dus, met de grove borstel er door heen. Zodat het winkelende “betere” zootje in de binnenstad en aan de Steenhouwersvest – waar “Het Trapke Op” open deur hield – kan zeggen : “Ich habe das nicht gewusst…”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s