De gemeenteraad over De Steenhouwer

Als burger kan je, op voorwaarde dat je je mond houdt, de gemeenteraad bijwonen. Je ziet dan hoe en in hoeverre de representatieve democratie werkt. Elk woord dat gezegd wordt is belangrijker, nog belangrijker zijn de woorden die niet gezegd worden en om die laatste te horen heb je dossierkennis nodig.

R0010770

De Antwerpse gemeenteraad op het stadhuis. 

Data en algemene informatie over de gemeenteraad vind je op site van de stad.

De gemeenteraad van 27/1/2014 was belangrijk met onder andere interpellaties over:

  • De ZOO die een blinde muur, tot 10m hoog, willen optrekken over de hele lengte van de Ommeganckstraat en en stuk van de Provinciestraat en Ploegstraat.
  • Nieuwe geluidschermen voor de tuinwijk en snelheidsbeperking tot 70km/u
  • Dansfestival op de Middenvijver
  • De Steenhouwer

Allemaal projecten met grote sociale gevolgen en waar je een serieuze dossier kennis moet hebben om het bos door de bomen te zien. Via de Gazet van Antwerpen kan je een samenvatting  van de gemeenteraad lezen.

R0010771

In de zaal ernaast kan je de gemeenteraad rechtstreeks of op TV schermen volgen. Opvallend veel jongeren offerden hun avond op om naar de debatten te luisteren.

Over De Steenhouwer interpelleerden: Mie Branders (pvda+), Greet Van Gool (sp.a), Anke Vander Meersch (VB) en Meyrem Almaci (Groen). De oppositie uitte haar bezorgdheid over het stoppen en maar gedeeltelijk vervangen van de Steenhouwer, een goedlopend en nuttig project met vele vrijwilligers. In volle winterperiode worden bezoekers (en vrijwilligers ) in de kou gezet.

Mie Branders (pvda) op gemeenteraad Antwerpen

Mie Branders (pvda+) tijdens interpellatie

Liesbeth Homans(NV-A) verwijt Mie Branders dat ze zich baseert op foute informatie. Welke info dan wel fout zou zijn krijgen we niet te horen, terwijl dat nu juist interessant is. Verder vindt mevrouw Homans het heel erg dat Mie Branders op de kap van Kamiano (zou) zitten. Voor de zekerheid herlees ik de volledige interpellatie van Branders maar vind daarin geen verwijt aan het adres van Kamiano en dus ook geen enkele reden waarom Homans haar hiervoor zwart maakt.

Ook reageert Homans dat Kamiano, niet aan het eind van de wereld ligt, maar op een 100m van De Steenhouwer. Ik herinner me niet dat één van de interpellanten over de ligging van Kamiano zou geklaagd hebben, maar Homans laat geen kans onbenut om de oppositie, terecht of niet, in een slecht daglicht te stellen.

Liesbeth Homans (NV-A) op gemeenteraad Antwerpen

Liesbeth Homans antwoordt

Het antwoord van Homans leert ons verder dat Kamiano hetzelfde bedrag (183.000€) als De Steenhouwer ontvangt, maar niet welke diensten ze hiervoor moeten leveren. Positief is dat het totale subsidiebedrag hoger zou liggen als vorig jaar.

Homans zegt ook dat Kamiano voor eten zorgt en hier is wat ze niet zegt belangrijk. Kamiano verschaft al lang tweemaal per week eten. Wat de oppositie graag gehoord had, maar mevrouw de schepen niet zegt, is of er dagelijks minstens evenveel middag-maaltijden zijn als  in De Steenhouwer? Ook over een mogelijk toekomstige dagshelter, die een gedeelte van de Steenhouwer werking zou overnemen, is de schepen heel vaag.

Over hoe het nu verder met De Steenhouwer gaat zijn we, op de gemeenteraad, niet wijzer geworden.

Dat de gemeenteraad zinloos is omdat het schepencollege, toch al zijn beslissingen doordrukt is te kort door de bocht. De representatieve democratie is de beste staatvorm die we hebben, maar of ze goed genoeg werkt en niet aan vernieuwing toe is, is een terechte vraag.

Advertenties

3 Reacties op “De gemeenteraad over De Steenhouwer

  1. WEERAL een prachtreportage van “flashke” hoop dat er snel een oplossing voor de steenhouwer gevonden wordt! Leo

  2. kort en duidelijk Luc !

  3. Lin Ploegaert

    merci Luc, dankzij jou kan ik mijn gebrekkige kennis aanvullen op een snelle en aangename wijze!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s