Dank U BAM

De kogel is door de kerk. De Vlaamse regering heeft beslist. Door haar keuze te onderbouwen met halve waarheden en leugens, heeft ze gekozen voor nog eens jaren van stilstand. Op korte termijn is hun BAM tracé gered. Op langere termijn hebben de meerderheidspartijen de actiegroepen tonnen munitie gegeven om uiteindelijk toch nog tot een goede en gezonde oplossing te komen. 

IMGP1630 - 2010-10-04 at 19-31-11

Deze foto dateert van meer dan drie jaar geleden nl 4 oktober 2010, bijna een jaar na het referendum, genomen voor het Antwerps stadhuis bij een extra gemeenteraad over het BAM tracé. Toen dacht iedereen nog dat BAM ging opgeheven worden en dat het contract met Noriant niet doorging. Ondertussen bestaat BAM nog steeds en is Noriant nog steeds in de running.

Degenen die de laatste jaren, het ‘gefoesjel’ van Peeters en Co gevolgd hebben (zie boek ‘Stilstand’ van Manu Claeys) , verwachtte niet dat de minister president genoeg ‘guts’ heeft om een bocht te durven maken. Toch kwam het nieuws als een schok. Peeters heeft vóór het referendum heel duidelijk gesteld dat het over het BAM tracé ging, maar zijn geheugen is heel kort.

Voor de twee man en ‘ne peirdekop’ die de verklaring van Peeters over het referendum en het tracé niet gezien hebben toon ik de 20 seconden nog eens.

N-VA speelt koekoek

Dat CD&V hun BAM tracé blijven verdedigen ligt in de lijn van de verwachtingen, ook al is het in 2009 afgekeurd door 60% van de Antwerpse bevolking. Het is niet omdat je jezelf christendemocraten noemt dat je christen en/of democraat zou zijn. In beide gevallen zou je kiezen voor de bevolking en niet voor een achterhaalde schijnoplossing.
N-VA is ook vóór het BAM tracé maar opmerkelijk is het dat ze er in slagen sp.a voor hen de kastanjes uit het vuur te laten halen. De sp.a kopstukken struikelden, in hun ijver om de N-VA koekoekseieren uit te broeden, over elkaar en dat terwijl ze officieel, niet met hen in een volgende regering willen.

Van geschokt tot razend

Voor iedere Antwerpenaar die een autostrade rónd een stad verkiest boven een autostrade dóór de stad, was het schokkend mevrouw Ingrid Lieten (sp.a) het BAM tracé te horen verdedigen.

Maar de sp.a toonde ook mededogen. Yasmine Kherbache (sp.a) dankte de actiegroepen omdat dankzij hen er een goede oplossing uit de bus was gekomen. (1) ¿¿¿ Wablief ??? Op slag veranderde de stemming van geschokt in verontwaardigd.

Bart Martens (sp.a) was de volgende die met zijn opmerking ,dat het referendum over de Lange Wapper ging (1), olie op het vuur gooide. Door deze zoveelste poging tot geschiedenisvervalsing werden velen, eerst echt kwaad.

Natuurlijk ging het referendum OOK over de Lange Wapper en waren de actiegroepen blij met de overwinning in deze veldslag, maar de oorlog is nog lang niet gestreden. Denk maar aan het fijnstof in Deurne of het Sint-Annabos of het Noordkasteel of  BAM die het overkappen van de ring onmogelijk maakt of Zwijndrecht enz…… In de persmededeling ¨Waarom de regeringspartijen telkens weer liegen“staat het verhaal over de keuze kort en duidelijk uitgelegd.

Na het referendum begonnen politici al heel snel de werkelijkheid te verdraaien. De grote N-VA leider probeerde Vlaanderen te doen geloven dat Antwerpen niet ‘NEE’ maar ‘Nee MAAR’ zou hebben gestemd. Janssens deed zoals u in deze korte video ziet ook zijn duit in het zakje.

Caroline Gennez (sp.a) maakte het helemaal bont. In ‘De Morgen’ lezen we dat actiegroepen: “uiteindelijk meer weg hadden van professionele studie- en communicatiebureaus dan van spontane burgerinitiatieven.” (2) Actiegroepen met dossier-kennis dat wil je niet als politica. Die maak je niet gemakkelijk blaasjes wijs. De stemming in Antwerpen ging van kwaad naar woest.

Het socialisme van sp.a is wel heel ‘anders’. Naast neoliberaal is het nu ook suïcidaal, want om de kans op regeringsdeelname wat te vergroten, breken ze hun Antwerps bastion af. De condooms waarmee de jong socialisten hun, door CD&V en N-VA genaaide partijengenoten, tegen vuile ziekten willen beschermen, zullen het verschil niet maken.(3)

foto

Dirk De Kort (CD&V) geeft  een schoolvoorbeeld van Tjeverij

Met een ge-photoshop-te affiche tracht Dirk De Kort zijn gelijk te halen. De waarheid ziet er anders uit. Met dergelijke desinformatie zagen deze politici toch de poten van onder hun stoel. Hoe kan je zo iemand vertrouwen? Bij de Antwerpenaren ,begaan met de leefbaarheid van hun stad, steeg de stemming van woest naar razend.

Gemeenteraad 25 februari

Op de tweede dag debatteerde de gemeenteraad over het Oosterweel dossier. Pvda en Groen dienden beiden een motie in. Ook CD&V, sp.a, N-VA en Open VLD kwamen aan bod.

DSC00750

Peter Mertens (pvda+) 

“Wij kunnen niet vergelijken tussen een Oosterweel met variabele tol en een Meccano met variabele tol… omdat dat niet onderzocht is. Men heeft appels en peren met elkaar vergeleken. Men heeft variabele tol van Oosterweel vergeleken met Meccano zonder variabele tol.”

Klik hierop voor de volledige interpellatie van Peter Mertens

DSC00756

Wouter Van Besien (Groen!) 

“Afgelopen vrijdag pronkte u, samen met de Vlaamse regering en naar aanleiding van het MER rapport voor de Oosterweelverbinding, dat er een beslissing gevallen was voor het sluiten van de Antwerpse ring door de stad, namelijk het BAMtracé.”

“Met die beslissing bent u mee verantwoordelijk voor de verankering van de stadskanker die de ring wel is, voor de volgende eeuw, voor u en onze kinderen, in onze stad.”

Klik hierop voor de interpellatie en motie van Wouter Van Besien

DSC00794

Koen Kennis (N-VA) beantwoordt de vragen

Veel van die antwoorden waren gewoon onwaar zoals bijv: Dat het Sint-Annabos bij meccano zou gekapt worden. Integendeel de actiegroepen strijden voor het behoud.

Wim Van Hees zegt hierover op facebook: “Over perfide gedragingen gesproken: Ik was benieuwd naar de sp.a oppositie in de gemeenteraad, nu niet meer. Gisteren avond werd ik door een 80-jarige man gebeld die me vroeg of het waar was dat het Sint-Annabos zou verdwijnen. Hij had dit van ene Jules De Winter, medewerker van Bart Marten.” Van Hees zei hem: “Dit is een van de verdraaiingen in de MER en dat daar stRaten-generaal niet echt over gesproken was, maar dat er in de haven meer dan genoeg lege plaats was.” (red. voor tijdelijk slipstort) “Koen Kennis neemt dat nu naadloos over.”

Natuurlijk weet Koen Kennis (hij zou het in elk geval moeten weten) dat dit niet juist is maar alle middelen zijn goed omBAM er door te drukken.

Zwijndrecht

Donderdag 27/2/2014 huldigt Kris Peeters de nieuwe gebouwen in van VTB VAB en Groen organiseert een actie.
Het Bam-tracé voorziet een verbreding van de E17 ter hoogte van Zwijndrecht plus een doorlopende parallelweg langsheen de E17 – E34 (het ideale alternatief bij file). Er wordt geen enkele vorm van mildering voorzien. Daardoor zal de levenskwaliteit in Zwijndrecht verder afnemen.

Met de laatste ‘beslissing’ van de Vlaamse regering hebben de actiegroepen een veldslag verloren, de oorlog is nog lang. Op 5 maart 20:00u geven de actiegroepen tekst en uitleg, in de Horta, Hopland 2 Antwerpen, over de overwinningen, huidige toestand en de weg te gaan.

(1) Sp.a artikel: Oosterweel het beste voor mobiliteit en levenskwaliteit

(2) De Morgen: Wat Oosterweel ons leert over participatie

(3) Knack: Jong socialisten voeren actie tegen hun eigen partij 

 

En dan hebben we het nog niet eens gehad over degenen die fijn stof geen probleem vinden. Knack heeft er een mooi artikel over.

Advertenties

5 Reacties op “Dank U BAM

 1. Ik was met spanning aan het wachten op jouw commentaar… En het is alweer de moeite. Hoe leugenachtig kunnen sommige mensen toch zijn!!! En in koor… Het is niet te geloven!

  Bedankt voor je reportage die de puntjes duidelijk op de i zet…

 2. Bedankt voor je duidelijke
  en overzichtelijke informatie Luc.

 3. De regeringspartners & co volledig ontmaskerd. Eigenlijk zou elke Antwerpenaar, eigenlijk iedereen die belastingen betaald en/of gekozen heeft voor die pippo’s, in woede moeten ontsteken. Zo’n circus hou je toch niet meer voor mogelijk? Ik hoop dat iedereen nu z’n verantwoordelijkheid neemt, en deze kuren afstraft op 25 mei. Geweldig artikel Luc.

 4. Ik weet al op welke partijen ik 25/5 NIET zal stemmen!

 5. Koen Calliauw

  Ik zette je “doorwrocht” stuk op mijn Facebook. Je volgt deze thema’s als journalist en fotograaf prachtig op. Boeiend om kijken/lezen. Mobiliserend…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s