Optimisme in Horta

De informatie avond van stRaten-generaal en Ademloos lokte, woensdagavond meer bezoekers dan ooit naar de Horta, terwijl op TV voetbal geprogrammeerd stond. De indruk, op sociale media, dat ‘de Antwerpenaar’ kwaad is, klopt. Het waren goede presentaties en op het eind van de avond straalde iedereen optimisme uit, van ‘we zijn goe bezig en geven er een lap op’.

DSC00912

De info-avond start met stukjes video, waarin verschillende politici, vóór het referendum verklaren dat de volksraadpleging over het BAM tracé gaat. Alle stoelen zijn bezet. Het volk blijft toestromen en vindt alleen nog staanplaatsen langs de zijkanten en achteraan.

De verschillende sprekers geven een een korte opsomming en update van de pijnpunten.

DSC00905

Wim Van Hees van Ademloos “Er is nooit een campagne ‘Bye Bye Brug’ gevoerd. Ik reageerde in het Vlaams Parlement omdat ik onmiddellijk zag dat de affiche die Dirk De Kort toonde vals was. (1)

DSC00915

Professor Dirk Avonts schetst kort de gezondheids problemen, verbonden aan de afstand tot een drukke verkeersweg. Hoe dichter bij de bron hoe groter de gevolgen. Hij gaat ook dieper in op de wetenschappelijke tekortkomingen in het MER. Als zijn studenten iets dergelijks zouden afgeven, waren ze gebuisd.

DSC00922

Het MER hanteert zeer betwistbare normen. Zo is er bijvoorbeeld voor 70 dB op bestaande wegen gekozen terwijl dit voor 50% van de mensen als hinderlijk wordt ervaren. Het MER leest dan ook meer als een mobiliteits onderzoek, dan als een Milieu Effecten Rapport.

DSC00937

Manu Claeys van stRaten-generaal zoomt kort in op het feit dat politici dikwijls kiezen voor een slecht plan terwijl er een goed plan voorhanden is/was. Zo is de grote ring rond Antwerpen er nooit gekomen en kiezen de politici (van de  meerderheid)  tot vandaag om het doorgaand verkeer dóór de stad te blijven voeren.
stRaten-generaal heeft gekozen om zo veel mogelijk de bestaande infrastructuur te gebruiken. Zo telt Meccano aan het sportpaleis 13 baanvakken terwijl BAM er 18 nodig heeft.
De overkapping waar de BAM politici over spreken is 60m op 60m en het plein aan het sportpaleis 100m op 100m bovenop 12 rijvakken. Voor je gezondheid blijf (moesten ze er ooit komen) er best weg. De overkapping van de actiegroepen gaat over bijna de hele ring.

Ik vind dit de beste presentie die Manu ooit, op een infoavond, gegeven heeft. Hij legt duidelijk en sereen de appelen met citroenen vergelijkingen van de overheid uit. Het hele MER ademt vooringenomenheid.

Optimisme troef

De 600 bezoekers tonen dat de Sinjoor nog steeds achter het resultaat van het referendum staat. De Vlaamse regering heeft dan wel beslist om dit tracé toch door de Antwerpse strot te drukken, ze zijn er nog niet mee klaar. Uiteindelijk had de Vlaamse regering ook al in 2005 beslist. Daartegen is toen door stRaten-generaal met succes geprotesteerd.  Sindsdien is het aantal actiegroepen dat die beslissing niet ziet zitten alleen maar gegroeid. Eerst was er Ademloos die de rangen versterkte, daarna …

DSC00995

Dirk Van Duppen (pvda+) protesteert ook al jaren tegen het Oosterweel/BAM tracé. Hij is geen voorstander van Publiek-Private Samenwerking (=PPS of Poen-Pakkers-Systeem) omdat die andere initiatieven, zoals bijvoorbeeld een bijkomende verbinding tussen linker-en rechteroever alleen voor containers, gedurende 35 jaar verbiedt. Van Duppen is voorstander van het Duitse Maut systeem dat voor vrachtwagens veel kan opleveren.

Naast pvda is ook Groen medestander tegen het BAM tracé. Ook VB en Rood! verdedigen de Antwerpenaar tegen de Vlaamse regering.

Het protest tegen BAM is een beweging geworden

Het stemt optimistisch dat het protest uitdeint. Er is Forum 2020, de vader van het meccano tracé, maar er is ook SOS Zurenborg, Ademloos 2070. Nu is er ook Ringland met een serieus plan tot overkapping bijgekomen.

DSC00900

Ook de pers, van plaatselijk tot landelijk, van geschreven over radio tot TV, heeft dossier-kennis en doorziet de maneuvers van de Vlaamse regering.
Dan zijn er nog de sociale media waarop bijvoorbeeld Jeroen Olyslaegers vanochtend schreef: “Kom terug van een infovergadering georganiseerd door Ademloos en StRaten Generaal en ik ben bozer dan voorheen. de getuigenis van Wim Van Hees, dokter Dirk Avonts en Manu Claeys snijdt hout. cd&V, n-va en sp.a: we gaan jullie bespoken tot in jullie graf. geen enkele sinjoor, geen enkele vlaming kan zich hierbij neerleggen wanneer hij de feiten hoort over het MER-rapport. je kan zeggen: o, Olyslaegers is gemanipuleerd. 1) ik geloof in de expertise van Manu Claeys en Peter Verhaeghe: acht jaar onbezoldigd werk waarop de enige, cynische vraag zou kunnen zijn; why bother. 2) dit is vlaanderen tijdens een zoveelste staatsgreep; we kunnen alleen maar vermoeden wie hier voordeel uit haalt, maar we weten een ding: vlamingen en sinjoren; wij zijn het niet. verzet tegen dit democratisch deficit dat voor niemands kinderen of kleinkinderen voordeel oplevert. tijd voor de 21ste eeuw. genoeg is genoeg. BAM? over ons lijk. no.way.”

Het maatschappelijk debat wordt gevoerd en elk plan wordt op zijn merites bekeken. Het protest is een beweging geworden. Neem deel aan de protesten en de toekomst ziet er een stuk rooskleuriger uit.

(1) Dank U BAM

Advertenties

4 Reacties op “Optimisme in Horta

  1. Na kippenvelmomenten gisterenavond, nu opnieuw. Goed verslag.
    Ik wist dat er boze burgers waren, naar aanleiding van deze beslissing, wist niet dat ze zich zo zouden engageren, hoorde ook mensen vanuit alle windrichtingen, hoorde heel veel teleurstelling over de gang van zaken, en heel veel verzet. Dit pikken we niet! En aan Thomaes: in het algemeen belang ja.
    Noteer alvast 28 april in jullie agenda, de volgende Horta-avond.

  2. P.Bouvens

    Nimby-gedrag

  3. Pingback: Hortalezing stRaten-generaal – 5 maart 2014 – Het BAM-tracé: een oplossing van het verleden | s t R a t e n - g e n e r a a l

  4. ’t is niet gemakkelijk een goede fotoreportage van een info-avond te maken maar jou is het blijkbaar toch goed gelukt(ervaring zeker) bij mij lukt het in ’t verleden minder goed

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s