Protestwandeling voor behoud van Sint-Annabos

Als de Oosterweelverbinding er komt wordt het Sint-Annabos gerooid en verdwijnt voor jaren onder een laag slib. Volgens de actievoerders verliest Antwerpen dan een bos voor minstens 25 jaar. Kijkend naar de ‘groene vingers’ van BAM vrees ik dat het veel langer zal duren. Op rechter oever verdwijnt een deel van het Noordkasteel. Er loopt een openbaar onderzoek tot 14 augustus en tot die dag kan je een bezwaarschrift indienen.

DSC02006

Enkele tientallen deelnemers wandelen van de Molen tot aan het Natuurvriendenhuis, om informatie te bekomen over de toestand, de dreiging en opstellen van bezwaarschriften.

DSC02002

De organisatoren geven een korte uitleg over de actie. Onder de toehoorders, de ‘Struikrover van het Lappersfortbos’ die opkomt voor alle bossen in Vlaanderen.

DSC02011

Het Sint-Annabos en het Noordkasteel zijn twee waardevolle gebieden. Doordat de stad deze gebieden jarenlang heeft verwaarloosd, kreeg de natuur er vrij spel.

DSC02025

Verwaarloosd wil niet zeggen dat de overheid niets gedaan heeft. In 2006 zijn er nog boompjes aangeplant. (die lage boompjes rechts achter het houten bord) …

DSC02013

… en is er een aarden wal aangelegd en ingezaaid. Mispak je niet, dit zijn geen foto’s van kort na de werken in 2006 en 2007, maar van 21 juni 2014.

 

DSC02012

Klik op de foto om ze te vergroten, het is interessante lectuur.

DSC02014

De lage boompjes rechts op de foto zijn de nieuwe aanplanting. Rechts is nog een stukje van de ‘ingezaaide’ aarden wal zichtbaar.

DSC02015

De rand van het Sint-Annabos, gefotografeerd vanop de aarden wal. Helemaal vooraan zie je nog een stukje van die wal en links de oorspronkelijke bomen. Net achter de houten paaltjes en voor de bomen dicht bij de bebouwing staat sinds 2006 het ‘BAM-bos’. Deze wal en ‘nieuwe beplanting’ toont hoe onverantwoord de Oosterweelverbinding  met het klein beetje groen dat we nog hebben omgaat en hoe lang het duurt voor een boom een boom is.

Schermafbeelding 2014-06-18 om 11.46.12

In google maps heet het Sint-Annabos, ‘Parkbos Antwerpen‘ De aarden wal is hier geel aangeduid

Wat kan je eraan doen?

Beslist beleid hoeft niet te betekenen dat het ook uitgevoerd wordt. Er liggen in dit landje genoeg bruggen waar nooit een weg is op aangesloten. Als we natuurlijk allemaal op de grond gaan liggen bloeden vóór we geslagen zijn, dan is er weinig kans dat we de vernieling van het Sint-Annabos en Noordkasteel gaan tegenhouden. We kunnen echt wel iets doen.

  1. Ga zelf kijken en wandelen in Sint-Annabos en Noordkasteel en oordeel of deze gebieden de moeite lonen. Kijk hoe een beplanting (van de wal en bomen) er na 7-8 jaar uitziet. …
  2. Neem deel aan de Fotowedstrijd zomer 2014 Noordkasteel & Sint-Annabos.
  3. Teken het Grup bezwaarschrift van de actiegroepen: BAM tracé nee, Ringland ja.
  4. Dien je eigen bezwaarschrift in.

Voor prachtige foto’s van Michel Maes 0ver de actie van Laat ons ook durven  van het rood-groen platform klik hier.

 

Advertenties

Een Reactie op “Protestwandeling voor behoud van Sint-Annabos

  1. Niets toe te voegen… het blijft een barbaarse schande…

    Bedankt voor je reportage 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s