Scheldewijding in het dorp zonder naam

Het regent op de 40ste Scheldewijding in het 400 jaar oude Doel. De feestmarkt is kleiner dan vorige jaren en verschillende kramen geven er na enkele uren de brui aan. Rijk zullen ze vandaag niet worden. En hoewel ik liever de zon zie, heeft zo’n natte versie ook zijn charme. De wereld ziet er anders uit en het is altijd interessant om dingen vanuit een ander perspectief te bekijken.

K383_01a

Er staat geen dorpsnaam meer op de borden bij het binnenkomen en verlaten van de bebouwde kom. 

Foto’s kunnen tegelijk liegen en de waarheid vertellen. Vandaag tonen ze Doel als metafoor van onze samenleving. De regen sopt het polderdorp in mistroostigheid en de speciale film (1) doet er met zijn kleurvervorming een schep bovenop.

K383_05a

Het resultaat toont het Belgische surrealisme dat deel uitmaakt van onze Vlaamse identiteit.

K383_16a

Gewoonlijk bekijk ik Doel door een roze bril. Ik heb er met enkele bewoners mooie en warme momenten beleefd, maar ook degelijke huizen en het sociale weefsel zien afbreken

K383_24a

Het is de schuld van de regen als ik vandaag het dorp mistroostig vind.

K383_09a

K383_08a

K383_38a

De sfeer zet me aan tot filosoferen.

K383_17a

De één zijn dood is de ander zijn brood. Men zegt dat Doel plaats moet maken voor de haven. Men zegt ook dat er in de haven nog meer als voldoende capaciteit beschikbaar is, dat er geen nieuw dok nodig is, dat de dorpsmoord niet broodnodig is. De één zijn overvloed is de andere zijn dood.

K383_12a

Ja, ja ik weet het, ik overdrijf. De 1% rijksten bezit in België maar 17% van de rijkdom, terwijl ze in Duitsland 34% en in de VS 37% bezit. België laat deze groep in de kou staan. Deze mensen hebben geen brood nodig, maar broodnodig zuurstof, uiteindelijk zijn het het laatste jaar maar 11900 miljonairs bijgekomen. Dat moet beter.

K383_15a

Uiteindelijk betekenen deze cijfers toch ook dat de 99% anderen in België toch nog over 83% van de rijkdom beschikken.

K383_27a

Gelukkig zijn er ‘in neoliberalisme gemarineerde’ rechtse regeringen in de maak die deze wantoestanden moeten rechttrekken.

K383_25a

De armsten moeten niet vrezen dat deze regeringen hen zal uitsluiten. Armoede is voor hen heel belangrijk. Zelfs de allerarmsten zullen zuurstof aan de allerrijksten mogen geven. De rechtse- en zelfs de sociaal-democratische partijen zullen zorgen dat armoede hoog op de agenda blijft staan.

K383_18a

K383_21a

K383_28a

K383_29a

De vorige jaren zag de processie er feestelijker uit.

K383_30a

De bloemenkrans is in elk geval even mooi.

K383_32a

’t Zal de schuld van de regen zijn.

K383_36a

Het jaarlijkse protest.

K383_35a

Gebed tijdens de Scheldewijding.

K383_37a

Maar dat is allemaal geen reden om het aan je hart te laten komen. ‘Kom schenk ze nog eens vol!”

(1) De resultaten van de gebruikte LomoChrome Purple film lijken erg op die van de vroegere Kodak Aerochrome.

Advertenties

8 Reacties op “Scheldewijding in het dorp zonder naam

 1. Koen Calliauw

  Luk, dat ziet er inderdaad allemaal droef uit. Als leek vraag ik, ligt dat ook aan het werken met “filmrolletjes”, analoog ? Je stapte af van je digitale camera omdat het bedrijf samenwerkt met het Israëlische terreurregime. Het zal niet makkelijk zijn een betaalbaar foto apparaat te vinden waarvan de firma niet verwikkeld is in de wapenindustrie. Denk aan nachtkijkers.

  Het kan cynisch klinken, je zou dat “besmette” toestel verder kunnen gebruiken met als argument dat je met je foto’s “hun” wapen gebruikt tegen “hen”, het “systeem”. Zoals journalisten oproepen om van die brandhaarden niet weg te blijven en de gruwel te blijven verspreiden…

  Tenslotte, een analoog cadeautje voor je verzameling, uit een erfenis. Ik citeer : “Pentax / Espio 200 / MultiAF / Auto illumination”. Breng het aanstaande zondag mee op de Palestina actie op het St.jansplein om 14u.

 2. jij hebt er tenminste nog iets van gemaakt; wat van mij niet kan gezegd worden(te weinig inspiratie zeker) ik was nochtans met jou met de wagen mee!

 3. ook de reaktie van Koen vind ik subliem;

 4. Slik! Pakkend en recht naar de keel!

  Spijtig dat jouw keuze voor de Lomo film niet zo goed is begrepen… 😉

 5. chapeau om bij dit hondenweer nog zo’n interessante reportage te kunnen (en willen) maken !

 6. blog fantastisch
  Dank je wel
  ……………………
  http://www.8ii.in

 7. Denise Aerts

  Ik wil wel reageren,maar nu niet. Uw foto’s zijn koud if not spooky….

 8. Buitengewoon, als geen ander weet jij emoties en sfeer op te roepen. De idee van die speciale film: I love it. We plaatsen graag deze reportage op fb Antwerpen Leefbaar en fb pagina Handen af van het Sint-Anna bos. Met vermelding van jouw naam en link naar hier. Michel Maes (Beheerder)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s