Super betoging in BXL

Ruim 120.000 betogers stappen van Brussel-Noord naar -Zuid en uiten hun frustraties tegen de besparingsmaatregelen van de Vlaamse en federale regering. De NMBS heeft 90.000 evenement tickets verkocht en minstens 14 extra treinen ingelegd. Toch geraken duizenden betogers niet in Brussel.  Schijnbaar had niemand verwacht dat zoveel mensen, zo kwaad op de overheid zijn.

DSC02879

Volgens de Vlaamse en federale regering moeten ‘we’ besparen omdat ‘we’ te lang boven ‘onze’ stand hebben geleefd. Alleen zeggen ze er niet bij dat de ene ‘we’ de andere niet is. De zin  wordt beter als volgt geformuleerd: “… de ‘middenklasse en zwakken’ moeten besparen omdat ‘aandeelhouders, grote bedrijven en immobiliën bezitters …’ te lang boven ‘hun’ stand hebben geleefd. Ze hebben boven hun stand geleefd doordat ze al decennia steeds minder belastingen betalen. Ons op solidariteit gebaseerd sociaal systeem komt, door hun gebrek aan solidariteit, onder druk te staan.

DSC02778

Federaal minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) is verwonderd over de voorkeurstarieven en vraagt NMBS-baas Jo Cornu om ‘gedetailleerde info’, zegt ze in een persbericht. (1) Wablief? Hoor ik goe? Vindt de minister het niet normaal dat je een betere prijs krijgt als je 10.000-den tickets koopt? Of vindt ze het een probleem dat de NMBS geld zou verdienen?

Wordt wakker!  De groeiende ongelijkheid staat op het punt om onze samenleving in omstandigheden te drukken, die lijken op die van het Frankrijk van vóór de revolutie. (Nick Hanauer)

DSC02784

Al jaren behoren oordoppen tot mijn basis foto-uitrusting bij betogingen. Maar nu vind ik het er echt wel over. Het zijn geen voetzoekertjes maar serieuze knallers die heimelijk tussen de betogers (en dan nog liefst vrouwen) worden gegooid.

DSC02946

De vakbonden zijn zich bewust van het probleem maar hun aanpak is niet efficiënt. Verschillende betogers uiten hun ongenoegen over die knallers. Een betoger die reclameerde, krijgt van een bommetjes werper te horen: “We zijn hier samen maar niet samen.” (red. we zijn hier wel samen op de betoging maar jij hebt niets met mij te maken) “en ge kunt beter maken dat ge weg komt of ge krijgt een koek op oe bakkes”.

De uitgestrekte hand van onze regering gaat recht naar ons portefeuille!

De uitgestrekte hand van de regering gaat recht naar ons portefeuille. Een betoging is een beschaafde manier om, over dergelijke zaken, je ongenoegen te kunnen tonen. Het is beter dan de  hooivorken te nemen en de ‘Bastille’ te bestormen.

Voorlopig wil bij protest de overgrote meerderheid, ruim 99%, geweldloos protesteren.  Soms is er een kleine groep, minder dan 1%, die effectief de hooivorken grijpt en straten opbreekt, auto’s in brand steekt en het gevecht met de politie aangaat. Als die groep te groot wordt krijg je een revolutie. (dit geweld wordt ook dikwijls gepleegd, door personen die niets met de betoging of actie te maken hebben en een eigen agenda willen doordrukken)

Nick Hanauer (plutocraat): “Ik heb een boodschap voor mijn collega plutocraten en zillionaires en voor iedereen die in een gated-bubble-wereld woont: Wordt wakker. Het kan niet blijven duren. Als we niets doen aan de schrijnende economische ongelijkheid in onze samenleving, zullen de hooivorken voor ons komen.”

DSC02818

Michel is kop van jut van dienst

DSC02906

Iedereen heeft het best met hem voor want in de grond …

DSC02908

Voor deze affiche verdient SAP de prijs voor het mooiste spandoek.

Vakbonden

DSC02880

DSC02926

DSC02841

UNI Global Union

Gewone mensen en actiegroepen

DSC02866

 Gewone mensen, de ene is al wat gewoner dan de andere

vv (1)

Iedereen Middenklasse – Van Oververldt is een dief! Er is wel een alternatief – Voelt u ook woede 1 op 3 kinderen in Brussel in armoede

DSC02801

Laat het grote geld, in het belastingsparadijs België, niet ontsnappen

DSC02836

11.11.11 vecht mee tegen onrecht

DSC02909

PVDA met een petitie tegen het pensioen op 67 jaar

Bent u al gered of alleen uw bank

Mensen zonder papieren

DSC02809

Een afvaardiging van het Vaticaan

DSC02852

Daklozen voelen zich Uitgekleed en Genaaid!

Symbolen

DSC02886

Che vecht nog altijd voor de overwinning …

DSC02931

… en wordt geholpen door Guy Fawkes, ook gekend van de occupy beweging en anonymus. Hij tekent hier de petitie tegen pensioen op 67 jaar

DSC02940

Kippen en dan meestal gepluimd zijn vandaag heel populair

DSC02870

DSC02924

DSC02811

DSC02942

Dit is geen gepluimde kip maar iemand die erop voorruit gaat

 DSC02865

Deze situatie begrijp ik niet goed, maar ik denk dat ik gewoon ‘touche’ heb.

(1) Minsiter van mobiliteit is verwonderd – Knack

Tekst van The Pitchforks are coming for us plutocrats

Extra: Post betoging Blues van Jan Blommaert

Advertenties

3 Reacties op “Super betoging in BXL

  1. stevige reportage Luc !!!

  2. ’t lijkt alsof ik er zelf bij was; fenomenaal zoveel betogers…

  3. Nagels met koppen – ook Hanauer – boeiende kerel!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s