Lemen Voeten

Lemen Voeten is de titel van de autobiografische graphic novel van Livinus, over zijn kinderjaren en opgroeien op de Antwerpse Luchtbal en de gevolgen van Getuige van Jehova te zijn. Het is een nostalgisch en hard verhaal, dat je doet nadenken en hoop geeft.

cover

Cover van het boek.

Het is exact 3 jaar geleden dat Livinus me een pdf van de 4e versie van ‘Lemen Voeten’ mailde. Hoewel toen het verhaal hier en daar nog wat haperde was ik diep onder de indruk. Ondertussen is hij het boek blijven bijschaven, in zo’n striproman kruipt heel veel werk. Het resultaat mag er zijn en hoewel de ontwikkelingen rond het hoofdonderwerp,  ‘Jehova’s getuigen’ op zijn zachts uitgedrukt dramatisch zijn, zit je na het lezen toch niet met je hoofd tussen je knieën. Als lezer voel ik me als een fotograaf die door de lens van zijn camera heel erge dingen ziet gebeuren, maar zich afschermt door zijn camera tussen hem en het gebeuren te houden. Achteraf ga je nadenken over wat je gezien en gelezen hebt.

lemen_voeten_h4__v5-page014

lemen_voeten_h4__v5-page015

lemen_voeten_h4__v5-page016

lemen_voeten_h4__v5-page017

Deze vier pagina’s geven een beeld van Livinus teken- en vertelstijl. Soms is het vrij statisch zoals hier, dan weer heel dynamisch met snel opvolgende shots als in een film.

Bij de getuigen moet je tijdens de deur aan deur prediking heel wat slikken. Daarenboven mag je met niemand buiten de groep omgaan (Margo is een vroeger liefje). Je volledige vriendenkring bestaat alleen nog uit andere getuigen en dat als je je niet aan de regels houdt kan uitgesloten worden en sta je er volledig alleen voor, ook je familie mag niet meer met je om gaan.

Uitsluiting of excommunicatie riskeer je zelfs voor een relatief lichte overtreding  waarbij je geen berouw toont (zoals het roken van een sigaret). Een zware overtreding (zoals seksueel misbruik van minderjarigen) maar mét getoond berouw leidt niet tot uitsluiting .(1)

livinusDeze foto van Livinus verbreekt de donkere sfeer.

Ook de ‘tjeven’ met meneer Pastoor en de ‘sossen’ spelen hun rol in het verhaal. En kinderen die kwajongensstreken uithalen en een lief leren kennen en … Het is een verhaal met veel hoop en de moeite van het lezen.

(1) https://nl.wikipedia.org/wiki/Jehova%27s_getuigen_en_disciplinering

 

 

 

 

Advertenties

2 Reacties op “Lemen Voeten

  1. Dat is het zeker (de moeite om te lezen)! Met prachtige illustraties van de Luchtbal – heel herkenbaar.

  2. ik reserveer alvast een exemplaar bij Pil. Bedankt om het werk op deze manier onder de aandacht te brengen, Luc. Ik stond achter de tafel met stapels boeken, maar nu heb ik ook zin om er in te lezen! (ben eigenlijk niet zo’n stripliefhebber….)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s