Van mij mogen ze alles weten

“Ik heb niets misdaan, van mij mogen ze alles weten, klinkt het in gesprekken over onze privacy. Aan al wie niets te verbergen heeft, stel ik voor dat hij/zij zijn sociale media wachtwoorden samen met zijn bank inloggegevens op internet post en doe er ook nog een kopij van het loonbriefje bij. De vraag is niet of je iets te verbergen hebt, maar of je iets te beschermen hebt.

_igp4631-version-2

Slinkachu in 2012 in Antwerpen. Camera’s zijn het symbool van de inbreuk op onze privacy.

Big Brother – Big Data(1) – Big Business

Wij worden, in naam van de veiligheid, heel de dag gevolgd. Camera’s registreren waar we, wanneer zijn en noteren onze nummerplaten. Onze mobiele telefoons brengen onze verplaatsingen en contacten in kaart. Onze bankgegevens verraden onze aankopen en ons surfgedrag onze interesses.

Overheid en privé jagen op onze privacy

Overheid

Veiligheid, terrorisme en misdaadbestrijding  zijn de sleutelwoorden van de overheid als het gaat over meer camera’s, meer controle, meer bevoegdheden en minder regels voor de onderzoekers.

l1060142-version-2

Verkeersbord versierd met de afbeelding van BDW en de tekst ‘Niet Van A’ (2012). Antwerpen heeft zelfs camera’s voor een beter leefmilieu, onder het mom van een lage emissie zone. 

Op terroristische aanslagen zit niemand te wachten en het is logisch dat er meer middelen bij gerecht en politie kunnen nodig zijn. Maar bij (bijna) elk incident blijken de daders bij het gerecht gekend en zijn de signalen verkeerd geïnterpreteerd of niet bij de juiste personen gekomen. Het lijkt of de overheid door de bomen het bos niet meer ziet. Om dit op te lossen wil de overheid meer data. Meer bomen dus, in de hoop het bos dan wel te zien.

Ook wil die overheid het onderzoeken vergemakkelijken door te prutsen met de scheiding der machten.

Onze huidige politici genieten in Vlaanderen het vertrouwen van 24% van de bevolking.(2).  Dat is weinig en vertrouwen geven aan toekomstige politici, zonder ze te kennen, lijkt wel heel dom.  Toch geven we ze een steeds grotere inkijk in ons doen en laten, in de naïeve veronderstelling dat ze er geen misbruik van zullen maken. Een volkswijsheid zegt dat je de kat niet bij de melk moet zetten.

Privé

privacy

En als je niets te verbergen, heb je misschien wel iets te beschermen.

Onbewust (of is het roekeloos?) gooien we onze privacy te grabbel voor een korting of gebruiksgemak. Nog erger is het met de algemene voorwaarden die we moeten goedkeuren vóór we een computer, software of app mogen gebruiken. Die ‘terms and conditions’ zijn saai, moeilijk te begrijpen en worden daarom veel te vaak, zonder te lezen, goedgekeurd.

Zonder het te weten geven we relevante informatie weg.

banksyswhatareyoulookingat

© Banksys. De blinde muur vraagt zich af wat de camera over hem tracht te weten te komen. Hij geeft toch geen relevante informatie vrij.

Het is duidelijk dat je bij het ‘liken’ of bij het delen van je mening bij een artikel over kernenergie iets over jezelf prijsgeeft. Je maakt dan een statement dat je voor of tegen bent. Maar wie staat er bij stil dat je zelfs bij het ‘liken’ van iets als ‘krulfriet’ relevante informatie vrijgeeft. Of dat de supermarkt aan de hand van je koopgedrag kan inschatten of je zwanger bent en wanneer je moet bevallen. Het niet altijd duidelijk waar, wanneer, hoe en wat we bloot geven.

 We weten het wel maar wat doen we eraan?

Een eerste stap is beseffen dat er een probleem is en dat we wel iets te beschermen hebben. Geregeld verschijnen er in de pers artikelen als : “Waarom ik mijn vrienden vroeg niet langer WhatsApp te gebruiken.” en over te schakelen naar Signal van Open Whisper System. Installeer de app en spreek met 1 of 2 vrienden af voortaan Signal te gebruiken. Blijf niet bij de pakken zitten neem actie.

 

(1) https://decorrespondent.nl/296/wat-is-big-data/14414312-a609db7d

(2) https://www.hbvl.be/cnt/aid651214/belg-heeft-meeste-vertrouwen-in-brandweer-minste-in-politici-3

 

PS

Als reactie krijg ik van Gie Campo deze prachtige cartoon.

Bedankt Gie

flash-gordon

Advertenties

6 Reacties op “Van mij mogen ze alles weten

  1. interessante reportage Luc !

  2. Een heel actueel vraagstuk. Gelukkig zijn we nu al een beetje op de hoogte van al die truukjes. Blijft de vraag hoe hieraan te ontsnappen, tenzij we terug naar pen en papier grijpen. Het is zo verleidelijk om snel te beschikkken over info, snel te corresponderen (zoals ik nu doe). Ik las laatst nog een artikel in DE Standaard over mailtracking, ook heel verhelderend én met een tip om je hiertegen te beschermen. Groetje en bedankt coor je artikel

  3. Goed artikel bij een actueel thema, Luc. Bedankt!

  4. vooral de cartoon vond ik prachtig(die omschreef letterlijk de reportage)

  5. Bart Magiels

    zeer juist. Hier mogen we niet te snel en te simpel mee omgaan. De zoektocht is het uittekenen van een balans tussen privacy, veiligheid en datageilheid van verschillende partijen. Big Data is mogelijk verontrustend, want dikwijls in handen van statistiekonkundigen…

  6. Was onlangs langs dezelfde lijnen aan het denken na een bezoek aan FB… 😉 Je kunt inderdaad nog zo voorzichtig zijn, elke like dat je achterlaat vertelt alweer ’n verhaal over je…

    Bedankt voor jouw artikeltje… 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s