Stilstand

In het boek ‘Stilstand’ beschrijft Manu Claeys de acties van stRaten-generaal voor een betere mobiliteit en stadsontwikkeling in het kader van de Oosterweel verbinding. Het boek toont hoe de politiek het Oosterweel dossier heeft aangepakt en omging met alternatieven. ‘Stilstand’ legt het mismanagement, de machtspolitiek, het betweterbestuur en achterkamerdemocratie van de opeenvolgende Vlaamse regeringen bloot. Het volume van het boek (522 blz) geeft aan hoe erg het is.

_IGP7801

Onder leiding van Lex Moolenaar stelt schrijver en activist Manu Claeys, bijgestaan door Wim Van Hees, het boek ‘Stilstand’ in de Groene Waterman voor.

Stilstand staat voor de stilstand van de mobiliteit en democratie. Hoe meer de Vlaamse regering haar krachtdadigheid heeft willen tonen hoe meer ze alles blokkeerde. Ondertussen is er 130.000.000€ gespendeerd en dreigen er schadeclaims tussen de 30- en 4xx miljoen euro. De omvang van de schadeclaims is giswerk want zelfs het Vlaams parlement heeft geen inzage in de contracten die BAM (lees Vlaamse regering) en Noriant hebben afgesloten.

_IGP7784

Manu Claeys: “Het is een boek dat wil documenteren hoeveel goesting er bij de bevolking is om mee te denken. De mensen hebben heel vlug door waar de problemen zitten en zoeken graag mee naar oplossingen.”

In december 2005 heeft stRaten-generaal zijn eerste bezwaarschrift tegen de Oosterweel verbinding ingediend. Zelf ben ik me in hetzelfde jaar als Ademloos (2008) met het dossier gaan bezighouden. Als ik de periode tussen 2005 tot 2008 vergelijk met de periode daarna dan komt die over als één grote dejà-vu. Copy en paste van steeds weer dezelfde ingrediënten. Claeys noemt het de ‘drietraps raket’

  1. Politici negeren alle kritiek (betweter cultuur) Of het nu het rekenhof, andere politici of de mondige burger is, kritiek wordt genegeerd.
  2. Wegschrijven van alternatieven. Denk maar aan de Arup Sum studie, die verdween binnen de week in de prullenmand van de regering.
  3. Creëren van voldongen feiten. Het bekendste voorbeeld is hier ongetwijfeld de gevangenis van Beveren die op het Meccano tracé gebouwd wordt.

_IGP7789

Lex Moolenaar GVA: “Hoe is het mogelijk dat 2 mannen beter weten dan dat enorme apparaat van politici en specialisten?”

Lex Moolenaar: “Hoe is het te verklaren dat de Oosterweel over de verschillende partijen en verkiezingen een knoeiboel blijft?”

Manu Claeys: “Na het sluiten van de kieshokjes starten de onderhandelingen. We stemmen niet rond een programma of project maar rond machtsverhoudingen. We kiezen in de praktijk zelfs niet de mensen. We hebben niet gekozen voor de Oosterweel.”

Wim Van Hees: “Het is een machtspel in de samenleving. Als je vandaag kijkt, zijn er naast stRaten-generaal en Ademloos voor alles nieuwe actiegroepen. Dat zijn offshoots van de volksraadpleging. Politieke partijen vechten om grip te krijgen op het systeem maar ook de samenleving laat van zich horen.”

Lex Moolenaar: “The times they are a changing.”

_IGP7790 (1)

Wim Van Hees: “Het negeren en neger-ren van het dossier.”

stRaten-generaal is steeds weer op zoek naar oplossingen voor de mobiliteit en stadsontwikkeling. Ademloos vertaalt dit lastig technisch dossier naar zachte waarden, gezondheid. Ademloos heeft het over de gevolgen van het beleid.

Volgens Testaankoop levert luchtvervuiling door verkeer (70 pct) en industrie (65 pct) de Belg het meeste kopzorgen op. Dat betekent dat er een maatschappelijk draagvlak is voor oplossingen. De bal ligt klaar voor doel, de politici moeten hem er enkel nog intrappen.

De Vlaamse regering wou de Oosterweelverbinding uit de administratie houden om sneller te kunnen werken. In haar sociale analyse beschreef BAM tamelijk nauwkeurig het sociale noord-Antwerpse weefsel en vond dat zo zwak dat ze geen tegenwind verwachtten.

Besluit

Het was een boeiend gesprek over een boeiend boek. De panelleden waren het roerend eens dat de tijden veranderen. De maatschappij accepteert geen achterkamertjes politiek meer. Captains of industry (forum 2020) contacteren actiegroepen. Twee groepen die elkaar normaal niet tegenkomen zoeken samen naar oplossingen.

Lex Moolenaar verwees naar ‘The times they are a-changin’ van Bob Dylan. Volgende strofe vind ik heel toepasselijk.

Come senators, congressmen
Please heed the call
Don’t stand in the doorway
Don’t block up the hall
For he that gets hurt
Will be he who has stalled
There’s a battle outside
And it is ragin’
It’ll soon shake your windows
And rattle your walls
For the times they are a-changin’.

Advertenties

5 Reacties op “Stilstand

  1. Lex Moolenaar GVA: Hoe het mogelijk is dat 2 mannen beter weten dan dat enorme apparaat van politici en specialisten? Het zijn mannen met hersenen wat van de regering niet kan gezegd worden. Het zijn watjes die schrik hebben van BAM.

  2. duidelijk en overzichtelijk !bedankt Luc.

  3. Bedankt voor de update, Flashke! 🙂 Wordt wel voortgezet zeker?…

  4. ik heb het gezien op ATV het is een goede samenvatting van het debat!
    hopelijk wordt er nu snel gevolg aan gegevzen!!!

  5. Dit zijn de helden van onze samenleving !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s