HartsTocht naar Brussel

Hart boven Hard stapt in drie dagen van Lillo tot in Brussel. Een vreedzame actie voor een duurzame samenleving met een Hart. Een reactie tegen het Harde beleid van de regering. Er is een alternatief. Een andere en betere maatschappij met respect voor iedereen is mogelijk en noodzakelijk.

DSC03249

De tocht begint aan een schip van Greenpeace met een spandoek “Cracks = Closeup”. Hun “Hoe groot is uw scheur‘ kent veel bijval.

DSC03258

Van aan het Greenpeace-schip zie je de kerncentrale, met de scheuren…

DSC03255

… en van daar vertrekken ze naar het Noordkasteel

DSC03264

DSC03267

Hart boven Hard groeit explosief omdat:

De maatschappij verandert. Technologie verandert. De manier waarop we werken verandert. Automatisatie neemt steeds meer werk uit onze handen. De burger is slimmer en mondiger dan vroeger. We leven in de 21e eeuw…

De politiek steekt zijn kop in het zand. De politiek denkt dat de domme burger wel zal zwijgen. De oplossingen van de 20e eeuw falen. De politiek is niet mee en denkt dat meer van die falende oplossingen de boel zullen redden…

Het is tijd voor een nieuw paradigma.

DSC03296

Ondertussen zorgen stRaten-generaal en Ademloos aan het Noordkasteel voor warme soep en een hap.

DSC03285

Na uren over de lelijke Scheldelaan, stappen de deelnemers door het Noordkasteel.

Waarom stappen in Antwerpen?

DSC03290

Waarom stappen in Antwerpen? De folder beschrijft het als volgt:

“Het verkeer in Antwerpen zit vast. Met de actiegroepen denken en werken we mee aan een oplossing, die zowel de mobiliteit als de leefbaarheid in de stad ten goede komt. Antwerpen kreunt onder het Fijn Stof en het lawaai van de autostrades, die vlak naast de bewoning liggen en steeds drukker worden. Met Meccano houden we het verkeer verder weg van de stad, van de bebouwing, van scholen en woonkernen. Dit maakt de stad opnieuw leefbaarder. Net als Ringland, dat met een scheiding van het plaatselijk en doorgaand verkeer, en een overkapping, zorgt voor een vlotte afwikkeling van het verkeer en een mogelijke uitbreiding van de groene ruimte in de stad.”

DSC03305

Onderweg was het koud en tijdens het laatste stuk begon het ook nog te regenen. Dan is een warme kom soep … zalig.

DSC03313

Eén van de verschillen tussen de Oosterweelverbinding en Ringland is 600 ha groene ruimte.

R0012146

In ‘De Studio’ ronden deelnemers en sympathisanten de eerste dag af. Vrijdag stappen ze naar Mechelen en zaterdag naar Brussel om zondag mee op te stappen in de Grote Parade.

Ask Not What Your Country Can Do For You
Ask What You Can Do For Your Country
John F. Kennedy

Jeroen Olyslaegers stapte vandaag mee. Ik ontmoette hem voor het eerst in de winter van 2012-2013 tijdens de soepbedelingen op het Astridplein van Occupy Antwerp en een jaar later als inspirator van de geefpleinen.  Ik  vraag naar zijn drijfveren.

– Als eerste punt komt hij met “We are one”. We zijn allemaal gelijk en  daarom zorgen we voor elkaar.
– Een volgende drijfveer is ‘ecologie’. We zitten allemaal op  ‘Spaceship Earth’
– Acties moeten laagdrempelig zijn.

De soepbedelingen, de geefpleinen en de HartsTocht  zijn inderdaad ecologisch, laagdrempelig en iedereen zorgt voor elkaar. Maar er is nog iets. Als Jeroen zegt “Wij zijn één”, dan fluistert er een zwart duiveltje in mijn oor: “en dat in een stad waar de meerderheid denkt dat de hard-werkende-Vlaming een superieur ras is.” Het lijkt of op Olyslaegers schouders, een spiritueel wezen zit, dat positieve vibes naar de deelnemers stuurt.

Het laatste punt is een werkwoord. ‘Doe’ er iets aan.

Kom bijvoorbeeld zondag uit je luie zetel en stap, zelfs als het moest regenen, mee in de Grote Parade in Brussel.

4 Reacties op “HartsTocht naar Brussel

  1. chapeau Luc !

  2. Moedige wandelaars! En goeie reportage, Flashke 🙂

  3. ik sluit me weer volledig bij Nil aan, dan moet ik zelf geen tekst bedenken

  4. er is geen geluidsopname bij deze tekst,maar geloof me Luc; ik zit hier te applaudiseren voor organisatie en de wandelaars!!(én je reportage!)

Plaats een reactie