Welke toekomst voor de linker zijde

Zaterdag op de vooravond van 1 mei, had in het ABVV een debat plaats over de toekomst van links. Enkele dagen geleden heeft Erik de Bruyn de sp.a verlaten en is een nieuwe beweging begonnen: ‘Rood!’. Degenen die dachten wat meer over De Bruyn’s beweging te weten te komen bleven op hun honger zitten.

De zaal zat vol en een aantal mensen moesten rechtstaan. Er moeten ruim 200 aanwezigen geweest zijn.

Karel Apers van ATV leidde het debat.

Links zat Freya Piryns van Groen!. Ze benadrukte de ecologische gedachte achter haar partij maar ook dat ze in het verleden zeer goed heeft samengewerkt met de PVDA en Sp.a Rood. Het Lange Wapper – en het Kinderboerderij dossier zijn daar voorbeelden van.

Helemaal rechts van de tafel (vanuit de zaal gezien) zat Peter Mertens van PVDA. Hij had de vorige week Erik De Bruyn een verkiesbare plaats aangeboden, waar Erik niet op inging. Terwijl alle partijen leden verliezen wint PVDA erbij. Frank Hosteaux heeft in januari de sp.a verlaten. Na enkele maanden als onafhankelijke te hebben gezeteld is hij nu overgestapt naar PVDA.  PVDA groeit en heeft de mogelijkheid om met de gemeenteraads verkiezingen van volgend jaar enkele verkozenen te hebben.

Erik De Bruyn legde uit dat hij niet van plan was een partij op te richten maar een beweging. De vele mails die hij de laatste dagen kreeg zijn voor hem het bewijs dat zijn goede resultaat bij de laatste voorziters verkiezingen niet enkel proteststemmen waren. Hij zei dat hij wel degelijk een achterban heeft en vroeg Peter Mertens hem niet langer een verkiesbare plaats aan te bieden. Uiteindelijk bleef hij heel vaag zodat iedereen er het zijne kan van denken. Erik De Bruyn zat tussen Peter Mertens en Karel Apers en gaf de indruk dat hij veel liever naast Freya had gezeten.

Op een bepaald moment zei Freya dat ze niet met Erik of Peter wenste te trouwen. Ze vroeg ook waarom Erik  in navolging van Groen! in hemelsnaam een uitroepteken achter Rood! plaatst. Uiteindelijk is zij naar mijn gevoel het sterkst uit het debat gekomen, gevolgd door Peter Mertens.

Erik kwam er naar mijn gevoel slecht uit omdat niemand wijzer geworden is waar hij heen wil. Het krediet dat hij toch nog kreeg omdat hij eindelijk uit de sp.a gestapt is doet hij teniet door zijn onduidelijkheid.

Een samengaan van de verschillende deelnemers zit er voorlopig niet in. Ieder volgt zijn eigen weg en met de dossiers waar ze elkaar vinden zullen ze samenwerken.

Er waren 18 vragen uit het publiek. Ik herinner me van deze spreker dat hij zich verontschuldigde omdat zijn vraag wat laat kwam. “Na 25  jaar sp.a ben ik het niet meer gewend vragen te mogen stellen.” Hierna volgde een spontaan applaus wat duidelijk maakt dat veel aanwezigen de sp.a niet meer als een linkse partij (willen) zien.

De meest opmerkelijke tussenkomst vond ik die van Hafidi. Deze dertiger spreekt vloeiend drie talen en heeft meer dan 100 maal zonder resultaat gesolliciteerd. Hij is in België geboren. Hij somde zijn toekomstperspectieven op van zelfmoord tot extremisme. De politieke partijen zijn alleen maar geïnteresseerd in zijn stem voor de rest kan hij stikken. (hij maakte hier een uitzondering voor PVDA)

3 Reacties op “Welke toekomst voor de linker zijde

  1. Een open einde… zouden we durven hopen?…

  2. ook ik blijf nu een beetje op mijn honger zitten… Luc, hij moet toch iets gezegd hebben over zijn doelstellingen met de nieuwe beweging of over zijn frustraties bij Sp.a?

  3. Met honger blijven zitten.
    Het is niet met zoveel woorden gezegd maar het kwam erop neer dat Erik stemmen mocht aanbrengen zolang hij maar zweeg. Hj werd buiten alle besluitvorming gehouden. Dit is natuurlijk iets wat iedereen reeds wist en op het debat.
    Over de doelstellingen van de beweging ben ik niet wijzer geworden.

Plaats een reactie