Actiegroepen eensgezind in Horta

In de zaal van de Horta aan de Vogelmarkt moesten weer stoelen bijgezet worden voor een stand van zaken in het Oosterweel dossier. De actievoerders van het eerste uur staan nog steeds op de barricaden. Naast hen staan gewone burgers die hun talenten inzetten voor een betere wereld, tegenover de politiek, die de stad verziekt met mooie woorden. 

DSC03045Annemie Turtelboom in 2014: “Een autostrade trek je niet meer door een stad, een stad van de 21ste eeuw. Het BAM tracé zal er nooit komen, niet met ons in de regering, niet zonder ons. Je kan niet alle burgerdemocratie, alle participatie die uit de stad komt constant blijven negeren.” 

In 2008 hoorde ik dat het voor de partijen van de meerderheid in de Vlaamse regering, ‘not done’ was een presentatie van stRaten-generaal bij te wonen. Sterker nog het was zelfs verboden. Partijtucht, u kent dat wel. In die periode dacht ik nog dat de Oosterweel verbinding een brug over de Schelde was.

De uitspraak van Annemie Turtelboom en de daden van haar partij bewijzen nog maar eens dat je niet naar de woorden van politici moet luisteren, maar kijken naar hun daden. Het is natuurlijk niet enkel Open VLD met boter op het hoofd. De politici van de meerderheid blijven zich aan Oosterweel vastklampen. Het MER toont aan dat met het BAM tracé, overkappen van de ring niet kan. Als BDW zegt dat de “Overkapping Oosterweel moet er komen” (1)  dan zijn dat woorden, enkel woorden, geen daden.  Hoe denkt hij de 27 baanvakken brede Hollandse Knoop te overkappen? En wat met de Europese tunnelwetgeving die overkappen van het BAM tracé niet toelaat.

DSC03002

Manu Claeys van stRaten-generaal, voornamelijk bezig met de technische aspecten van mobiliteit, vergunningen en het uitzoeken van alternatieven. 

Ben Weyts zegt dat de schop misschien toch niet in 2017 in de grond gaat en hij wijt dat aan de actiegroepen. (2) Grappig want de actiegroepen hebben nog geen rechtszaak aangespannen. Wel hebben stRaten-generaal en Ademloos meer dan 22.000€ via crowdfunding opgehaald om naar de Raad van State te trekken.

(red. Als de Vlaamse overheid zijn eigen wetten en procedures gevolgd had, dan hadden de actiegroepen helemaal geen been om op te staan om naar de Raad van State te gaan. Maar de heer Weyts is natuurlijk goed geplaatst om te weten dat de Vlaamse regering er weeral een potje van gemaakt heeft en vreest de uitspraak van de Raad.

DSC02965

Ademloos met Wim van Hees aan kop, vecht voor onze gezondheid.

DSC02975

Dirk van Duppen van GVHV en huidig gemeenteraadslid in Antwerpen, onderbouwt de medische aspecten van de Oosterweel verbinding met  internationale studies.

Het stadsbestuur pakt uit met een lage emissiezone, maar doet de positieve effecten teniet door meer meer auto’s naar de stad aan te trekken. Het wil het verkeer op de ring door de stad nog opvoeren.

DSC02995

Peter Vermeulen van Ringland 

Vorig jaar vervoegde Ringland, met groot succes, de bestaande actiegroepen. Ze verzamelden via crowdfunding 100.000€, waarmee ze onderzoeken i.v.m. de haalbaarheid, kosten en opbrengsten, laten uitvoeren. De resultaten worden op 27 en 28 april n de Roma voorgesteld.

DSC03039

Philip Vande Casteele, Dr ius, ir – Advocaat

Vande Casteele is een van de juristen die voor actiegroepen de wetgeving aanvecht.  De wetgever doet er de laatste tijd alles aan om de actiegroepen monddood te maken. Dat gaat het niet enkel over Oosterweel, maar over alle actieroepen zoals bijv. Bond Beter Leefmilieu of Testaankoop. De overheid maakt het procederen tegen hen, door de burger duurder. Juristen steken er pro deo hun tijd in om pest-wetgeving naar de prullenmand te verwijzen. Een voorbeeld is de ‘Hervorming van de griffierechten’, waarbij de rolrechten niet meer per zaak, maar per verzoeker moet betaald worden. Als 1000 burgers zich verenigen om een rechtszaak tegen de overheid aan te spannen,  zullen die in de toekomst, niet eenmaal rolrecht moeten betalen, maar 1000 maal. (3)

DSC03008

Anne Provoost stelt het ‘Het Noordkasteel’ koffietafel-boek voor.

Anne Provoost organiseerde vorig jaar een fotowedstrijd met ‘Het Noordkasteel’ als onderwerp. De beste foto’s zijn samen met die van enkele professionele fotografen in een boek samengebracht. Alle deelnemers en fotografen, stonden belangeloos de rechten op hun foto’s af.

DSC03015

Fotograaf Chris terryn

Chris terryn zorgde voor de samenstelling en lay-out van dit prachtige boek.

DSC03019

Schrijver Jeroen Olyslaegers: “Ik zou graag wakker worden in de 21ste eeuw, want aan het beleid te zien zitten we nog steeds in vorige eeuw.”

De tijd van praten is voorbij. Jeroen promoot de ‘Hartstocht Brussel” van Doel naar BXL op 26, 27, 28 en 29 maart.

DSC03036

Liane

Een actie kan ook eenvoudig. Liane nodigt iedereen uit om de komende 10 miles met een Ademloos T-shirt te lopen.

DSC03028

Stijn Wens is de ontwerper van het Ademloos T-shirt. Gek genoeg had hij er zelf geen. Wim had er een over …

Aan het eind van de avond is het duidelijk, de actiegroepen zijn springlevend en blijven vechten voor goede oplossingen. En luister naar Jeroen Olyslaegers, je weet wel, die met zijn baard en lang haar, ‘Doe iets!”

(1) Bart De Wever “Een overkapping Oosterweel moet er komen”

(2) Ben Weyts “Bouw Oosterweel start mogelijk later dan 2017”

(3) Protest van Testaankoop tegen de verhoging van de griffierechten 

Advertenties

10 Reacties op “Actiegroepen eensgezind in Horta

 1. duidelijke en klare taal “flash” (’t is alsof ik er zelf bij was)

 2. Goed te zien dat je terug bent in alle glorie. Net op tijd want er staan hete tijden te wachten dankzij HbH, iedereen met warm hart de boer op.
  Puike reportage van een puike avond!
  ERIC

 3. Knappe reportage!
  Slechts één vraagje; wanneer wirden de resultaten van de studies georesenteerd?
  “De resultaten worden op 27 en 28”.
  Ik vermoed deze maand?
  Xxx

 4. welkom terug Luc (van nooit weg geweest). Interessante reportage !

 5. Welcome back! Alweer een ‘echte’ flash 🙂

 6. Hoi Anja, het is 27 en 28 april. Ik heb het in de tekst aangepast.

 7. Fijn om weer een reportage van je te lezen en te bekijken!
  En wat een schrik dat onderwerp over Verhoging van de Griffierechten,je gelooft je ogen niet!

 8. Pingback: Hypocrisie ten top | Mens & Maatschappij ©

 9. Interessante informatie

 10. Anita Lieblich

  Blij dat je terug bent Luc. Heb je berichtgeving over politiek Antwerpen erg gemist.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s